Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

S vill stoppa nyrekryteringen med särskilda gängenheter

Socialdemokraterna vill satsa 50 miljoner kronor på att bygga upp särskilda gängenheter i socialtjänsten, med målet att bryta nyrekryteringen.
– Du kan tillföra hur många poliser som helst, skärpa hur många straff du vill, om du inte stryper nyrekryteringen så fortsätter flödet in, säger gruppledaren Jonas Attenius.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna ser trygghetsfrågan som en av de stora valfrågorna i höstens kommunval i Göteborg. I juni presenterade Moderaterna en miljardsatsning på att öka tryggheten, med fokus på förebyggande arbete – och i veckan klubbade Socialdemokraterna sitt valmanifest, där samma fråga är en central del.

– Högerns analys är lite: mer poliser och hårdare straff, det löser hela problemet. Vi menar att man måste göra både och – vi måste jobba med att bryta nyrekryteringen, säger Jonas Attenius.

Socialdemokraternas vallöfte handlar om att tillföra totalt 150 miljoner kronor ytterligare till socialtjänsten, för att öka bemanningen. Tanken är att 50 miljoner kronor ska gå till att bygga upp särskilda gängenheter.

– Det behövs i första hand socialsekreterare som är specialister och som jobbar fokuserat med unga på glid, så att man kan lyfta ut dem innan det är för sent, säger Jonas Attenius.

Behöver vara ute mer

Syftet är att stoppa inflödet och fånga upp gängmedlemmar som vill hoppa av.

– Gängen är som en pyramid. I toppen, de rent yrkeskriminella, där finns det bara en väg: bura in dem. De måste bort från gatan. Sedan har du riskgrupper – där behövs de här gängenheterna.

Hur är tanken att gängenheterna ska jobba?

– Jag är inte expert på hur det ska läggas upp i detalj, men generellt ser jag att vi behöver vara mer ute på fältet. Bygga förtroende. Det här är väldigt mycket utåtriktat som jag ser det.

Gängenheterna är bara en del i ett större batteri av åtgärder, där fler ordningsvakter och kameror samt krafttag mot otrygghetsskapande häng på gator och torg är andra delar.

– Jag har varit ute i de här områdena nu under valrörelsen och vem man än pratar med: brottslighet, kriminalitet och otrygghet toppar listan över viktiga frågor. Man vågar ju inte gå ut på kvällarna. Det är vardagen. Vi måste bryta detta, säger Jonas Attenius.

M: ”Vi har vänt utvecklingen”

Även Moderaterna prioriterar trygghetsfrågan – men kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) har på senare tid förmedlat en annan bild, nämligen att den styrande alliansen lyckats vända utvecklingen och ”kommit tillrätta med Göteborgs problem med skjutningar, gängkriminalitet och segregation".

Bland annat har han lyft fram att de områden i Göteborg som polisen klassar som utsatta eller särskilt utsatta blivit färre.

– Jag vet att han slog sig för bröstet när Rannebergen togs bort från listan. Men tyvärr, det är bara att åka ut och fråga socialtjänsten: är det guld och gröna skogar? säger Jonas Attenius.

Men även Moderaterna vill gå vidare och jobba förebyggande, vad säger att er satsning är bättre än deras?

– Deras är inte hållbar rent finansieringsmässigt. Om det här ska hålla i längden måste vi ha rätt kompetens och rätt förutsättningar, att du känner att du orkar och räcker till. Det fungerar inte med Moderaterna och deras politik som bygger på nedskärningar.

Delar av Socialdemokraternas valmanifest – fler ordningsvakter, hårdare straff, slopad straffrabatt, fler kameror på offentlig plats – ligger långt ifrån sådant som de tidigare lokala samarbetspartierna V och MP förespråkar. Och Jonas Attenius vill fortfarande inte ge besked om det är de partierna han helst vill samarbeta med efter valet.

– I grunden handlar det om respekt för väljarna. Vi presenterar vår politik, och väljarna kan bara rösta på partier. Först efter valet vet vi hur kartan ser ut. Efter det kommer vi sätta oss i diskussioner och förhandlingar med alla partier, utom SD, för att få igenom så mycket socialdemokratisk politik som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Moderat miljardsatsning på ökad trygghet i Göteborg

LÄS OCKSÅ: M: Skattechock om Socialdemokraterna tar över

LÄS OCKSÅ: Färre byråkrater ska ge fler undersköterskor

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.