Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktoria Tryggvadottir (S) hoppas att kommunstyrelsen tillsätter ”en pusslande arbetsgrupp” redan nästa vecka. Bild: Jonas Lindstedt
Viktoria Tryggvadottir (S) hoppas att kommunstyrelsen tillsätter ”en pusslande arbetsgrupp” redan nästa vecka. Bild: Jonas Lindstedt

S vill kartlägga kriminalitet och extremism hos dagbarnvårdare

Socialdemokraterna i Göteborg uppger sig ha oroande indikationer på att förskolor, föreningar och dagbarnvårdare har kopplingar till kriminell verksamhet och våldsbejakande extremism.
– Vi vill att kommunstyrelsen snarast tillsätter en arbetsgrupp där berörda förvaltningar gemensamt kartlägger de olämpliga kopplingar som kan finnas, säger kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Så sent som i våras beslutade förskolenämnden i Göteborg att dra in tillståndet, ”tillfälligt verksamhetsförbud”, för en förskola i Angered i Göteborg. Bakgrunden var att Ekobrottsmyndigheten menade att det i ägarbilden förekom kopplingar till personer som Säpo och regeringen ansåg utgöra ett säkerhetshot. Samtidigt larmade förvaltningen enligt DN om att det fanns brister i själva barnomsorgen.

LÄS MER: Röster inifrån Vetenskapsskolan: Judehat, censur och bönetvång

”Väldigt känsligt”

Nu säger (S) i Göteborg genom sitt skolansvariga kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka att man har tydliga och oroande indikationer på att ytterligare fristående förskolor, men även föreningar och pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare, drivs av eller har kopplingar till dels kriminell verksamhet, dels religiös våldsbejakande extremism.

Vad är det för indikationer?

– Det här är väldigt känsligt och jag kan inte gå inte gå in på detaljer. Men det är tydliga kopplingar till olämpliga personer som vi ser väldigt allvarligt på och som vi vill att staden tar krafttag mot, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Granska och kartlägga

Därför yrkar hon och partiet på att kommunstyrelsen i Göteborg redan kommande vecka ska besluta om att tillsätta en arbetsgrupp där flera förvaltningar gemensamt kan granska, kartlägga och få en helhetsbild av eventuella olämpliga kopplingar och nätverk hos samtliga fristående huvudmän inom förskola, pedagogisk omsorg och grundskola.

– Jag hoppas på ett brett politiskt gehör och har fått besked om att Demokraterna (D) ställer sig positiva. Det här handlar om att Göteborgs medel inte ska utnyttjas – men framförhandlar det om att barn inte ska fara illa och att de ska få en bra pedagogisk grund, betonar Viktoria Tryggvadottir Rolka.

”Helt orimligt”

På frågan om varför man inte sett eventuella olagliga kopplingar tidigare, säger hon:

– Det har bland annat handlat om en resursfråga där den löpande tillsynen brustit – med ett gemensamt agerande tror vi att man kan se helheten bättre. Gällande dagbarnvårdarna så har kommunen inte ens rätten att pröva lämplighet, vilket är helt orimligt, säger hon.

LÄS MER: GP granskar: Friskolan som kopplas till islamistisk extremism

Nyligen tog regeringen genom utbildningsminister Anna Ekström (S) emot en omfattande pedagogisk utredning som bland annat ställde högre krav på dagbarnvårdarnas kompetens. Utredningen föreslår även ett etableringsstopp.

– De förslagen välkomnas, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.