Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

S vill ha språktest i äldreomsorg och förskola

Socialdemokraterna i Göteborg vill införa språktest för personal inom äldreomsorg, funktionshinder, fritidshem och förskola.
– Det är självklart att de som utbildar våra barn och tar hand om våra äldre ska kunna bra svenska, säger Jonas Attenius (S).

Socialdemokraterna vill se språktest av personal som anställs inom äldreomsorg, funktionshinder, fritidshem och förskola. Det förslår partiet inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdag, som ett svar på Sverigedemokraternas motion om språkkrav i äldreomsorgen.

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) säger att det är grundläggande att de som tar hand om äldre, eller utbildar barn ska kunna prata svenska. Enligt partiet kan bristande språkkunskaper också leda till arbetsmiljöproblem, samtidigt som ökade krav på dokumentation inom offentlig sektor ställer högre krav på personalens kunskaper i svenska.

– Vi vill både ha ett språklyft och språktest, det hänger ihop. I grunden handlar det om kvaliteten inom välfärden, det är viktigt att kunna kommunicera på svenska. Det är oerhört avgörande, inte minst inom äldreomsorgen, säger Jonas Attenius (S).

LÄS MER: Asylsökande begränsas i hela Göteborg

S föreslår också kompetenshöjande insatser, så att redan anställd personal ska kunna lära sig bättre svenska på arbetstid.

Hur ser du på risken att det blir svårare att rekrytera personal?

– Jag tror inte det, det handlar ytterst om kvaliteten i välfärden, att vi lyfter nivån på professionen. Inte vilka som helst kan jobba med detta, om man ska kunna jobba på ett bra sätt ska man kunna kommunicera bra.

Arbete är ju också en väg in för att lära sig språk, hur ser du på risken att människor som inte kan svenska stängs ute och därmed inte lär sig svenska?

– Nu rör det sig inte om alla välfärdsjobb, det finns ett antal områden kvar inom välfärden och inom andra yrken. Men om du ska jobba med barn ska du kunna god svenska, det är elementärt. Sedan är det också viktigt att jobba tidigt med SFI, säger Jonas Attenius.

SD har lagt en motion om att införa språkkrav inom äldreomsorgen och det är som ett svar på det som S nu lyfter frågan.

SD-motion i grunden

Kommunalrådet Jörgen Fogelklou tycker att det är rimligt att införa språkkrav inom exempelvis förskolan.

– Det är en självklarhet. Man måste kunna svenska språket för att kunna jobba med äldre eller barn. Allt annat vore orimligt, säger han.

Han välkomnar S yrkande, men tycker att det är dags att övriga partier börjar prata med SD.

– Om man vill ha igenom saker måste vi börja samtala med varandra, säger han.

Miljöpartiet kritiskt till språktest

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) säger att det är viktigt att man har den kompetens som krävs i ett yrke, men säger nej till ett generellt språktest.

– I alla branscher är det arbetsgivaren som måste säkra att personalen har den kompetens som krävs. På vissa arbetsplatser skulle det kanske behövas matematiktest, men det är inte vi som politiker som ska göra den typen av tester, säger hon.

Hon säger att politiken däremot kan stötta upp om det behövs kompetenshöjande insatser.

– Men ett generellt test kan istället få fel effekt.

Hur då?

– Det kanske snarare blir stigmatiserande än att det löser problemen. Men det är otroligt viktigt att man ska kunna kommunicera med människor när man jobbar med människor. Den som behöver stöd ska få det, säger Karin Pleijel.

Om förslaget går igenom är tanken att arbetet med att införa åtgärderna startar först 2021, så att stadens organisation inte belastas i onödan mitt i coronakrisen.

LÄS MER: Tre nyanlända får förtur - pekas ut som orsak till skolvalskaoset

LÄS MER: Flyktingarna som glömdes när engagemanget bytte fokus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.