Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson vill inte låta sig styras av en enstaka opinionsundersökning.
Ann-Sofie Hermansson vill inte låta sig styras av en enstaka opinionsundersökning.

S om katastrofresultatet: "Jag har goda förhoppningar"

Socialdemokraterna störtdyker i GP:s lokala Sifo-undersökning. Ann-Sofie Hermansson (S) utesluter inte ett samarbete över blockgränsen eller med Demokraterna efter valet.
– Vi har utmaningar och de jobbar jag hårt med. Men jag har goda förhoppningar om att vi kommer nå ett bra resultat på valdagen, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Socialdemokraterna i Göteborg har länge kämpat med vikande opinionssiffror och förra valet blev ett hårt bakslag för partiet. Nu ser det än mörkare ut: bara 15,4 procent skulle rösta på partiet om resultatet från GP:s lokala Sifo-undersökning står sig på valdagen.

Ann-Sofie Hermansson tog över som ledare för partiet våren 2016. Hon säger att det här är en enstaka opinionsundersökning och att hon inte kan låta sig styras av den.

– Det är långt kvar till valet. Jag pratar med många väljare och får väldigt bra respons. Jag har goda förhoppningar om ett bra valresultat.

Vad är ett bra valresultat?

– 30 procent, kanske? Nä, men det är svårt för mig att spekulera i.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap och GP:s valexpert, behöver S tänka igenom hur väl den traditionella väljarkåren relaterar till partiets företrädare.

– Socialdemokraterna rymmer många åsiktsyttringar, men jag känner mig trygg som socialdemokrat, säger Ann-Sofie Hermansson.

Har du misslyckats med att nå ut med partiets budskap?

– Nej, det tycker jag inte. Men vi kanske kan bli tydligare som parti. När valrörelsen drar igång på allvar blir det lättare att driva egen politik. Jag tror att det kommer att gagna oss.

LÄS MER: Katastrofsiffror för S i Göteborg

Enligt en rapport från SOM-institutet 2017 litar svenska väljare mindre på sina lokala politiker än på riksdagspolitiker. Det är ovanligt, internationellt sett. Det är just västsvenska väljare som intervjuades, och såhär har det sett ut sedan 2010 - då mutskandalen florerade i Göteborg.

– Allt som rör den diskussionen får konsekvenser för politiken, etablerade politiker och på demokratin som helhet. Men jag menar att Göteborg inte är mer korrupt än någon annan stad. Vi måste visa för göteborgarna att vi verkligen gör vårt jobb, att de kan lita på oss, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur tycker du att ni har lyckats med det? Skandalerna har ju fortsatt att komma, som intraservice till exempel.

– Vi har satt in åtgärdsprogram och det är ett förändringsarbete som kommer leda vidare. Det är viktigt att hela tiden vara tydliga med att medborgarna kan lite på oss företrädare och regelsystemet. Vi jobbar hårt med det.

Samtidigt gav du Tord Karlsson (S), som var ordförande i intraservice, en andra chans i höstas. Kan inte det framstå som att du inte sätter ned foten?

– Det är möjligt att sånt påverkar. Men utifrån den informationen jag hade i höstas var det en helt rimlig bedömning. Först senare tillkom nya uppgifter. Man kan inte plocka ut folk på grund av eventualiteter. Men kulturen på intraservice ska vi göra något åt. Absolut.

Vad tror du att opinionsläget beror på?

– Vi har utmaningar, de jobbar vi hårt med. Göteborg är relativt ojämlikt, men vi har ett ambitiöst program för ökad jämlikhet. Vi jobbar med trygghetssatsningar och behöver skapa en mer effektiv och likvärdig skola och förskola, säger hon.

LÄS MER: Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

Utesluter inte samarbete

Enligt Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap, förankrades det västsvenska paketet och trängselskatten dåligt hos medborgarna.

– Jag är en varm anhängare av det västsvenska paketet, men jag kan hålla med om att Ja-sidan inte har varit tillräckligt tydliga. Jag tror att vi kan vara bättre på att lyfta fram fördelarna.

I Sifoundersökningen backar nästan alla etablerade partier, medan missnöjespartier och nyare partier växer.

– Vi lever i en populistisk verklighet. Det är problematiskt, inte bara för mig och S, utan för demokratin som helhet. Jag skulle önska mig en annan politisk diskussion där vi kan lösa svåra problem mellan partierna och även över blockgränserna. Det har varit gott om utspel, men ont om pragmatiska reformförslag.

SD är det enda parti Ann-Sofie Hermansson utesluter att samarbeta med efter valet.

– Ska man ta ansvar för Göteborg kan man inte på förhand måla in sig i ett hörn. Vi ska försöka få så många mandat vi kan, sedan har vi en diskussion efter valet.

Demokraterna går framåt rejält, kan ni tänka er att samarbeta med dem?

– Jag vill inte spekulera i det. Jag inväntar väljarnas dom.

Om resultatet håller sig är M största parti, kan du tänka dig att styra med dem även om S inte får ordförandeposten i kommunstyrelsen?

– Det är omöjligt för mig att spekulera i, vi får ta de diskussionerna efter valet.

LÄS MER: GP/LIVE: Missa inte GP:s valdebatt 24 april

LÄS MER: Sifon antyder en total S-kollaps - och den är inte oväntad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.