Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Attenius (S),  Axel Josefson (M) och Martin Wannholt (D). Bild: Meli Pettersson Ellafi, Anders Ylander, Björn Larsson Rosvall
Jonas Attenius (S), Axel Josefson (M) och Martin Wannholt (D). Bild: Meli Pettersson Ellafi, Anders Ylander, Björn Larsson Rosvall

S och D röstar ned alliansens budget

Vid måndagens kommunfullmäktige gör Socialdemokraterna och Demokraterna gemensam sak och återremitterar den styrande alliansens budget. Det gick S och D ut med på söndagen.
– Demokraterna och vi delar också en syn på skolan, säger Jonas Attenius (S).

Den styrande alliansen har 24 mandat av fullmäktiges 81 mandat. Socialdemokraterna har 17 mandat i fullmäktige och Demokraterna 14. För att kräva en minoritetsåterremiss krävs en tredjedel av rösterna, vilket S och D uppfyller med råge. Det är i kommunallagen det slås fast att en minoritet i en kommunfullmäktige har rätt att vid ett möte bordlägga eller återremittera ett ärende. Därmed kan budgeten skjutas upp till nästa möte, 21 november.

– Vi har kommit överens med Demokraterna om detta. Vi menar att alliansen, som har en svagt styre, håller på att genomföra ett systemskifte, säger Jonas Attenius (S), oppositionsråd.

– Vi och Demokraterna har olika ingångar och olika syn på politiska frågor. Men det jag vet att vi delar är synen på skolan och de nedskärningar vi är oroliga för där.

Attenius nämner ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och besparingar i välfärden i form av outsourcing av lokalvård.

– Vi är rädd att deras besparingar slår hårt på ett oriktat sätt.

– En annan sak är också att alliansen tillsammans har 29 procent. De andra partierna har alltså 71 procent. Men nu går man fram som att man hade majoritet. Det är nära 190 uppdrag man lyfter upp på fullmäktigenivå i det här systemskiftet, det är anmärkningsvärt.

Inte nytt styre

Det betyder dock inte att Demokraterna och Socialdemokraterna kommer att försöka skapa ett gemensamt styre i kraft av att de har fler mandat än alliansen tillsammans i fullmäktige, enligt Attenius.

– Nej, det är alliansen som styr. Nu är det upp till Axel Josefson att på riktigt sätta välfärden först.

Från Demokraternas sida förklarar Martin Wannholt att det man kommit överens med S om är ett gemensamt yrkande imorgon.

– Vi kan bara rösta på vårt eget budgetförslag, så en minoritetsåterremiss är den enda möjligheten att få alliansen att besinna sig när det gäller de gigantiska nedskärningarna inom förskola och skola, säger Martin Wannholt (D).

– Socialdemokraterna gör inga nedskärningar men inte heller några större satsningar, men ligger åtminstone kvar med uppräknade löner och kostnader. Vi går utöver det och vill ha ytterligare 300 miljoner kronor i satsningar på skola och förskola.

I det gemensamma yrkandet tar de två partierna upp vad de menar är för stora nedskärningar i förskola och skola, vad de menar är ett ofullständigt beslutsunderlag när det gäller nedskärningar – att det är osthyvelsprincipen som gäller. Det tredje är att de menar att de styrande inte gett oppositionen tid på sig att gå igenom budgeten.

”Odemokratisk budgetprocess”

– Axel Josefson rundar den demokratiska budgetprocessen. Han kommer med deras budget tre arbetsdagar innan den ska klubbas i kommunstyrelsen. Det har aldrig hänt i Göteborgs historia. Då får man tåla en återremiss, säger Martin Wannholt.

Medan Demokraterna förklarar att de vid en senare omröstning bara kommer att rösta på sitt eget budgetförslag, förklarar Socialdemokraterna däremot att de – om inte alliansen genomför ändringar i budgeten som tillfredsställer dem – kommer att rösta på det förslag förutom alliansens som får mest röster i en budgetomröstning. (Dock med undantag av SD:s, som utgör minsta partigrupperingen i fullmäktige.)

S skriver i sitt meddelande om beslutet: ”Om inte högerstyret återkommer till nästa kommunfullmäktige med ett budgetförslag som stoppar privatiseringar, utförsäljningar, ombildningar, nedskärningar på skolan och sämre villkor för personalen kommer Socialdemokraterna att rösta för att fälla den borgerliga budgeten.

Vi gör detta genom att rösta på det budgetförslag som står mot högerstyrets i den avgörande voteringen: Vare sig det är vårt eget, de rödgrönrosa partiernas eller Demokraternas.”

"Oseriöst"

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson (M):

– Jag är förvånad över att man gör så här och jag menar att det är oseriöst. Vi har haft en lång process med budgeten som pågått i stort sett hela året. Socialdemokraterna har varit väl medvetna om hur processen ser ut och man har också under den här processen sagt nej till olika typer av samarbeten. Att alliansen lägger fram en budget på den politik som vi gick till val på, som är en traditionell borgerlig politik, det är inget man borde bli förvånad över.

Han konstaterar att det är många som förberett sig för en budgetdebatt i morgon plus att det är kostsamt för kommunen att genomföra denna typ av sammanträden.

– De hade kunnat ge en förvarning om det här så hade vi möjligtvis kunnat hantera frågan. Nu är det väldigt svårt att hantera det när det är så tätt inpå, säger Axel Josefson.

Från S sida dementerar Jonas Attenius att partiet skulle sagt nej till olika samarbeten.

– Vi har inte fört några sådana samtal, jag förstår inte vad han menar.

Axel Josefson (M). Bild: Mia Höglund
Axel Josefson (M). Bild: Mia Höglund

”Inga fler haveristpartier”

Axel Josefson (M) menar också att det är oseriöst att som S säga att man kommer att rösta på vilket annat budgetalternativ som helst, bara det inte är alliansens:

– Jag har högre förväntningar på Socialdemokraterna. Och framförallt som de själva säger att de ska vara ett statsbärande parti, att man faktiskt tar ansvar för ledning och styrning av staden och att man själv aktivt bidrar till att det ska kunna fungera. Vi behöver inte ytterligare haveristpartier i Göteborg. Jag är besviken på att Socialdemokraterna gör på det här sättet, säger Josefson och konstaterar att det återstår att se vad som kommer att hända i morgon:

– Vi får se om de gör verklighet av sina hot eller om man de facto är villiga att gå till beslut så får vi ta det därifrån.

Han fortsätter:

– Vi gör inga ändringar i vår budget i detta läge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.