Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Martin Wannholt (D) säger att bollen nu ligger hos Socialdemokraterna. Bild: Thomas Johansson

S och D har inte nått förhandlingsbordet

Demokraterna och Socialdemokraterna har under veckan fört samtal. Men om det blir en gemensam budget verkar högst tveksamt.

I mitten av förra veckan kom beskedet att Alliansen avser att bilda styre i Göteborg. Och att det nybildade vänsterblocket, med V, MP och FI, som största oppositionsblock kommer att ta hand om andre viceordförandeposter i nämnder och bolag.

Efter beskedet öppnade stadens två största partier – Socialdemokraterna med 17 mandat i fullmäktige och Demokraterna med 14 – för att inleda samtal. Tillsammans är de alltså större än Alliansen och skulle – om de går fram med en gemensam budget – kunna stoppa Alliansens maktövertag.

LÄS MER: DEBATT: Pausad Hagastation är nyckeln till att styra Göteborg

Samtal, men inte förhandlingar

Men än så länge har man inte nått fram till några förhandlingar. Det beskedet kommer från båda parter.

Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson hälsar via sin pressekreterare Lisa Nylén att man "fört samtal, men inte haft några förhandlingar".

Även Martin Wannholt betonar att man inte förhandlat, men säger att man haft "bra samtal" och att Socialdemokraterna nu vet alla premisser och krav som Demokraterna har.

– Bollen ligger hos dem och vi kommer att få besked i nästa vecka. Jag ligger lågt och vill inte bedöma sannolikheten för att det ska bli någonting, säger han.

LÄS MER: Demokraterna öppnar för att bygga delar av Västlänken

Lite mjukare om Västlänken

Veckorna efter valet inledde Demokraterna samtal med Alliansen, men de fick ett hastigt slut eftersom partierna hade helt olika syn i fråga om Västlänken. Allt talar för att järnvägstunneln kommer bli en svår nöt även för S och D.

Sedan valet har Ann-Sofie Hermansson skrivit två debattartiklar om stadens framtida styre i GP. I båda har hon betonat vikten av att inte äventyra bygget av Västlänken.

Demokraternas stenhårda linje har visserligen mjukats upp något. Men frågan är om partiet kan sträcka sig längre än till att pausa och utreda bygget av tunneln mellan Centralstationen och Korsvägen på nytt.

Budgetbeslut på torsdag

Enligt kommunallagen ska beslut om kommunens budget fattas senast före november månads utgång – i praktiken innebär det att budgeten ska klubbas på det möte som hålls på torsdag i nästa vecka. Om det föreligger synnerliga skäl kan man dock nöja sig med att fatta beslut om skattesats och skjuta fram budgetbeslutet.

Om något parti kommer att yrka på att så görs är ännu oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.