S-ledningen i Göteborg. Från vänster: Anna Johansson, ordförande i distriktsstyrelsen, Eva-Marie Rasmussen, försteombudsman, Ann-Sofie Hermansson, vice-ordförande i distriktsstyrelsen och kommunstyrelsens ordförande.
S-ledningen i Göteborg. Från vänster: Anna Johansson, ordförande i distriktsstyrelsen, Eva-Marie Rasmussen, försteombudsman, Ann-Sofie Hermansson, vice-ordförande i distriktsstyrelsen och kommunstyrelsens ordförande. Bild: Anders Ylander

S-ledningen i Göteborg höll snabbinkallat möte

Efter beskedet om att en nytt rödgrönrosa block bildats satt Socialdemokraterna i Göteborg i ett snabbinkallat möte. Distriktsordföranden Anna Johansson medger att det skulle vara "väldigt besvärande" om partiet hamnar utanför de tunga posterna.

ANNONS
|

Under tisdagen berättade V, MP och Fi att de bildar ett eget vänsterblock utan Socialdemokraterna och går vidare och lägger fram en gemensam budget.

Efter beskedet kallade Socialdemokraterna med kort varsel ihop sin distriktsstyrelse för ett extrainsatt möte, för att stämma av hur man ska hantera den uppkomna situationen.

S riskerar att hamna utanför

Som praxis i kommunen ser ut, så fördelar de största grupperingarna på respektive sidan blockgränsen de tunga posterna emellan sig. Som läget är nu kommer de alltså att tillsättas av Alliansen och V-MP-Fi.

S riskerar att hamna helt utanför.

– Ja, just nu är läget så. Men staden måste styras också och det är klart att en väldigt svag minoritet i fullmäktige får svårt att få igenom sin politik, så jag tror att de här samtalen kommer att behöva fortsätta, säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg

ANNONS

Men hur ser du på att S riskerar att hamna utanför kommunstyrelsens ordförandeposter?

– Det har vi inte sett än. Det är tidigt att dra de slutsatserna. Vi får se vad de fortsatta samtalen ger, men det är klart att en sådan situation hade varit väldigt besvärande. Det kan vi väl ändå erkänna.

V, MP o Fi riktar hård kritik mot er. Ser du att ni kunde gjort någonting annorlunda?

– Jag kan inte se något specifikt i det här läget. Och att de uttrycker sig på det sättet nu kanske inte är så konstigt, med tanke på att de presenterade det här samarbetet.

Strategin: prata med alla utom SD

Anna Johansson säger att partiet är "fortsatt öppna för att samtala med alla utom SD" och att hon räknar med att samtalen kommer att fortsätta.

Men vad är er strategi nu?

– I den mån vi har en strategi så är det ingenting vi pratar med andra om. Vi har varit tydliga med att signalera att vi är öppna för samtal, villiga att ta ansvar och har fokus på att Göteborg ska utvecklas på ett positivt sätt.

Är det Ann-Sofie Hermansson som ska föra de fortsatta samtalen eller kommer ni koppla in någon ytterligare förhandlare för att lösa upp eventuella knutar?

ANNONS

– Ann-Sofie Hermansson är vår kommunstyrelseordförande och den som har partiets förtroende att föra de här samtalen i första hand. Det betyder inte att det inte sker några andra kontakter, men det är tydligt att det är hon som har det ansvaret och det förtroendet.

"Klart att det är allvarligt"

Håkan Linnarsson, regionråd och ledamot i distriktsstyrelsen, deltog på det extrainsatta mötet men är fåordig om innehållet.

– Vi fick fortlöpande information om situationen i Göteborg. Det man kan säga är att det är en väldigt väldigt komplex situation för att hitta styre. Jag vet Ann-Sofie jobbar väldigt hårt för att få detta till stånd, i vilken mån hon kommer att lyckas är för tidigt att säga, säger han.

Robert Hammarstrand sitter också i distriktsstyrelsen. Han vill inte gå in på vad som sades under mötet men säger att det vore allvarligt om partiet blev utan tunga poster.

– Det är knappast kontroversiellt att säga. Det är en situation som ingen av oss hade kunnat förställa sig, det är ett enkelt konstaterade och så skulle nog de flesta säga, säger han.

Under onsdagen har Alliansen kallat till presskonferens för att presentera hur de tänker styra staden under mandatperioden. Anna Johansson säger att "matematiken inte talar för" ett alliansstyre, utan menar att det måste till en blocköverskridande lösning.

ANNONS

– Det är ett svårt parlamentariskt läge, men det gör att alla partier måste stretcha sig lite för att ta ansvar för valresultatet. Jag kan inte räkna ut någon lösning som inte innebär nya samarbetsformer. Blocköverskridande lösningar är nödvändiga om man ska få en majoritet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS