Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S-kongress. Ann-Sofie Hermansson  och Ulf Bjereld tillhör dem som säger bestämt nej till förbud mot att tigga. Saida Hussein och Floid Gumbo Standvik deltar på kongressen som ombud från Göteborg.

S-kongressen: Ökat nationellt ansvar i tiggerifrågan

Alla var inte helt nöjda och det blev en kompromiss i frågan om tiggeri. Thomas Hammarberg, en av de starkaste S-kritikerna mot förbud, tycker ändå att kongressen tog ett steg i rätt riktning.

En av de främsta kritikerna mot förbud, Thomas Hammarberg, från Stockholm och tidigare generalsekreterare i Olof Palmes internationella center, välkommade särskilt uttalandet om att det inte handlar om ett generellt förbud mot tiggeri. Han berömde också att partiet blivit tydligare om att det är tiggeriets orsaker som ska angripas och inte den som tigger.
– Det finns vissa formuleringar som vi inte gillar. Men det är viktigt att understryka att det inte handlar om ett generellt förbud. Det var ett bra klargörande som går emot de signaler som skickats av ledande socialdemokrater om att ett förbud kan övervägas. Ett viktigt steg mot mer medmänsklighet, sa Thomas Hammarberg under diskussionen på kongressen.

Olika meningar

S i Göteborg är tydliga. Tiggeri ska inte förbjudas. Men partiledningen har inte varit lika övertygade och Stefan Löfven har sagt att tiggeriet ska bort. En het debatt i frågan var att vänta, men med en ny skrivning, en kompromiss, enades kongressombuden i partiets syn på tiggeriet.
En viktig förändring från partistyrelsen ursprungliga förslag är behovet av ett nationellt ansvar i frågan tydliggjorts. Enligt Lena Micko från partiets verkställande utskott behöver kommunerna mer stöd och större vägledning för att det inte ska bli för stora skillnader kommuner emellan.

Översyn av ordningslagen

I partistyrelsen ursprungliga förslag fanns formuleringen att inte utesluta att det på sikt behövs andra åtgärder för att motverka att personer tigger pengar för sin försörjning. Där beskrivs även behovet av att se över ordningslagen och den skrivningen finns med i kompromissen.
– Lagen är otydlig i dag och ger utrymme för många olika tolkningar. Det är inte bra att det kan se helt olika ut i olika kommuner. Samtidigt har vi ett kommunalt själstyre att ta hänsyn till, säger Lena Micko,vid en pressträff. 
Betyder det att det kan ändå kan komma att bli lokala förbud?
– Det tror jag knappt.
Men det fanns de ombud som uttryckte en oro för det. Jonas Gunnarsson, från Värmland, ifrågasatte vad som menades med en översyn av den lokala ordningslagen. 
– Min tolkning är att det kan komma att innebära lokala förbud och det kan jag aldrig ställa upp på, sa han.

"Fel väg att gå"

Det var första gången en socialdemokratisk kongress hade upp frågan om tiggeri. Och det är en frågan där det finns skilda åsikter.

Göteborgs ledande socialdemokrat Ann-Sofie Hermansson anser menar att det bara ger sig på symtomen och blir plakatpolitik. Hon får medhåll av bland andra Ulf Bjereld, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet. Hårdare tag mot fattiga som tigger är fel väg att gå, enligt Bjereld. Medan partiordförande Stefan Löfven i en GP-intervju nyligen sa:
– Fattigdomen och tiggeriet ska bort. Det hör inte hemma här – och då måste de länderna ta ett ansvar. På kongressen betonades också att Sverige gör och ska göra mycket för att motverka fattigdomen och stödja utvecklingen i hemländerna för utsatta EU-medborgare. 

Ny rapport

Thomas Hammarberg presenterade för några veckor rapporten Tiggarna och vårt ansvar. I rapporten skriver han att många som kommer hit hoppas få ett tillfälligt jobb.
– Det är ytterst sällan sådana möjligheter yppar sig; utan språkkunskaper har de svårt att konkurrera. Återstår att samla pantburkar, sälja en tidning – eller tigga. Behållningen är blygsam och har försämrats med tiden. Det kan ta flera veckor innan resekostnaderna är täckta. Ändå väljer de att komma, många av dem har dessutom kommit på återbesök. Förklaringen är att livet i hemlandet är värre, skriver han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.