Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

S jublar inte över sextimmarsdag

Det blir försök med sex timmars arbetsdag inom Göteborgs kommun. De rödgröna är överens. Men entusiasmen till förslaget varierar.

- Vi skall göra ett försök och sedan utvärdera, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På onsdagen beslutar kommunstyrelsen om att göra ett försök i Göteborg under minst ett år. Det kan bli ett, eller flera äldreboenden som blir testplatser. Men det är inte säkert.

- Sex timmars arbetsdag bland vissa kommunanställda är inget vi lovar att kunna genomföra. Det är inte heller den största fråga som vi driver, tillägger Marina Johansson.

Kommunalrådet Mats Pilhem (V) är mera entusiastisk.

- Vi tror att det kan minska Försäkringskassans kostnader för sjukskrivningar och arbetsskador, säger Pilhem.

Pilhem och V anser att Försäkringskassan, en statlig myndighet, bör lämna ifrån sig sparade pengar – efter minskad sjukfrånvaro och färre arbetsskador – till de kommunala förvaltningar som fått ökade lönekostnader, på grund av sextimmarsdagens införande.

- Då blir sextimmarsdagen rent av samhällsekonomiskt lönsamt, säger Mats Pilhem.

Kanske inte så konstigt att V driver på i Göteborg. För i måndags presenterade vänsterledaren Jonas Sjöstedt partiets valplattform. Så här står det i den:

"Under mandatperioden vill vi (Vänsterpartiet) utreda och lämna konkreta förslag för att stegvis genomföra en arbetstidsförkortning."

Eva Kärrman, Kommunal Västs ordförande, slår inte klackarna i taket direkt.

- Visst är sjukfrånvaro och arbetsskador ett bekymmer bland våra medlemmar, säger hon.

- Men Kommunals medlemmar kan visst jobba åtta timmar, om scheman och personaltätheten blir långt bättre än vad de är. De som kallas optimerad bemanning är ett gissel för våra medlemmar. De springer livet ur sig, säger Eva Kärrman.

Därför undrar hon hur just schemaläggning och personaltäthet skall lösas i Göteborgsförsöket. Det svaret finns ännu inte.

I de rödgrönas avsiktsförklaring i samband med förra valet 2010 fanns löftet att testa kortare arbetstider inom någon kommunal förvaltning. Det tog tre och ett halvt år, innan det ens fanns ett förslag till kommunstyrelsen.

- Försöket kan komma igång senare i vår, eller på sensommaren, tror Pilhem.

- Andra frågor har varit väl så viktiga, säger Marina Johansson.

Så det är en bit kvar innan fågeln flyger.

Majoriteten i kommunen föreslår att det blir ett äldreboende som blir teststation. Eller flera. Fast just att det skall bli äldreboende är ännu bara ett förslag, det kan bli något annat. Med andra ord, det finns åtskilligt kvar att göra för tjänstemän i planeringen.

Dessutom måste kommunens centrala samverkansgrupp förhandla med berörda fack. Kommunfullmäktiges allianspartier tycker inte om idén alls. Så hur långt och länge fågeln flyger är osäkert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.