Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

S: "Inför idrottsfritids och föreningshotell"

Socialdemokraterna vill satsa på barn och unga i utsatta områden genom att införa idrottsfritids och föreningshotell.
– Vi har fantastiskt bra idrottsverksamhet i delar av staden, i andra delar kan man nästan prata om en föreningsdöd, säger Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna har som mål att föreningsaktiviteten i de områden med lägst aktivitet ska fördubblas på sju år. Partiet pekar på att barn och unga är mycket mer aktiva i föreningar i Västra Göteborg än i exempelvis Angered och Östra Göteborg.

Nu lägger partiet fram förslag på hur målet om fler aktiva i utsatta områden ska realiseras.

– I grunden handlar det om att stärka jämlikhetsarbetet över staden. På längre sikt handlar det om att vi inte ska ha några utsatta stadsdelar, säger Ann-Sofie Hermansson.

Det handlar bland annat om att införa idrottsfritids, där barn och unga ska få prova på olika idrotter under en termin.

Förhoppningen är att de ska fortsätta även efter prova på-tiden.

Partiet vill också se en samlingspunkt för olika föreningar i varje del av staden, med en första inriktning på de områden som mest behöver det. Det handlar om ett "Föreningarnas hus", ett föreningshotell med lokaler föreningarna kan använda för möten och administration, föreningspooler och fritidsbanker där fritidsprylar kan lånas kostnadsfritt.

Socialdemokraterna lägger även fram ett förslag på hur det ska bli enklare för föreningarna att få stöd, som partiet kallar "En väg in", där föreningarna bara ska ha en enda kontaktpunkt.

– När vi har varit ute och haft dialog har vi fått en hel del klagomål på att det är byråkratiskt, komplicerat och meckigt. Vi behöver styra upp ett bättre stöd, säger Ann-Sofie Hermansson.

De tre åtgärderna väntas gå på runt 20-30 miljoner kronor.

"Alla ska få samma villkor"

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) tycker att det är viktigt att samma villkor ska gälla för föreningarna i alla delar av staden.

– I vårt budgetförslag höjde vi aktivitetsbidraget för alla föreningar, men avskaffade differentieringen. Alla får en ökning med Alliansens förslag, säger han.

Samtidigt tycker han att det är en bra idé att koppla föreningsverksamheten till skola och fritids.

– Särskilt i utsatta områden, är det inte helt ovanligt att man inte släpper iväg barnen till en förening, säger han.

I den antagna S-budgeten för 2019 har partiet lagt fram satsningar på att rusta upp platser för spontanidrott, införa ett arvoderingssystem för unga idrottsledare och utveckling av arbetet med föreningspooler. Även här fokuserar partiet särskilt på utsatta områden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.