Finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade en budgetnyhet under en pressträff i Rosenbad. Bild: Henrik Montgomery/TT

S i Göteborg nominerar Magdalena Andersson till partiordförande

Socialdemokraterna i Göteborg och Göteborgsområdet nominerar finansministern Magdalena Andersson att efterträda Stefan Löfven som ledare för partiet, skriver de i ett pressmeddelande. Det betyder att hon nu har stöd av en majoritet av distrikten.

ANNONS
|

Socialdemokraterna i Göteborg går nu ut med sitt stöd för finansminister Magdalena Andersson (S) inför valet av ny partiordförande.

– Göteborgsregionen behöver en politik som sätter välfärden och jobben först, som ser till att tillväxt och jämlikhet går hand i hand. Andersson är kompetent, tuff och ideologiskt trygg. Hon är rätt person att leda Socialdemokraterna och bli Sveriges första kvinnliga statsminister, säger Aylin Fazelian, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgsområdet, i partiets pressmeddelande.

LÄS MER:Nomineringar tickar in för Magdalena Andersson

Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, säger att de är övertygade om att Andersson är rätt kandidat.

– Magdalena Andersson besitter en mycket stor kompetens och erfarenhet. Det har varit tydlig under vår interna process i partidistriktet att hon har ett grundmurat stöd bland medlemmarna.

ANNONS

Stöd av en majoritet

En rad partidistrikt, liksom SSU, har tidigare gått ut med att de nominerar Magdalena Andersson till partiledarposten. Att även partidistrikten i Göteborg och Göteborgsområdet sällar sig till dem betyder att hon nu har stöd av en majoritet av ombuden.

Hittills har hon dock inte sagt att hon ställer upp som partiledarkandidat. Men hon har heller inte rätt ut sagt nej, utan istället duckat frågan.

– Vi har nu den här processen i vårt parti och bland våra medlemmar, jag har inte mer svar än så, jag blir lite tråkig papegoja där, har hon tidigare sagt till GP.

Men eftersom det inom Socialdemokraternas partikultur är kutym att inte gå ut med att man vill bli partiledare, talar mycket för att hon i slutändan kommer att tacka ja.

LÄS MER:Morgan Johansson kan utmana om toppost i S

LÄS MER:Kristersson: ”Jag är redo att axla ansvaret”

En rad av Magdalena Anderssons ministerkollegor har gått ut och visat sitt stöd för henne, bland andra Anders Ygeman, Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Peter Hultqvist.

Socialdemokraternas nya partiledare väljs på partiets kongress i Göteborg i början av november. Men i och med att Stefan Löfven avgår som statsminister måste hen också röstas fram i riksdagen för att kunna tillträda som statsminister.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS