Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunfullmäktiges tillfälliga presidium tar plats. Jahja Zeqiraj (D), Håkan Eriksson (V), Toni Orsulic (M) och Åse-Lill Törnqvist. Bild: Robin Aron

S hamnade utanför när presidiet valdes

Åse-Lill Törnqvist (MP) valdes till kommunfullmäktiges ordförande – tillfälligt. På grund av det oklara parlamentariska läget skjuts frågan om ordinarie ordförande fram till december.

Det största partiet i kommunfullmäktige – Socialdemokraterna – hamnade helt utanför när det tillfälliga presidiet valdes. Som GP berättade under torsdagen är övriga rödgröna partierna frustrerade då de menar att Socialdemokraterna inte velat överlägga med dem om ett framtida styre.

Tillsammans är de större

Därför hade de gått ihop om två gemensamma kandidater, medan Socialdemokraterna stod utanför. Och eftersom V-MP-Fi med sina 19 mandat är större än S med 17, var det deras förslag som kom från den största grupperingen på den sidan blockgränsen.

Till förste vice ordförande valdes Toni Orsulic (M), till andre Jahja Zeqiraj (D) och till tredje vice ordförande Håkan Eriksson (V).

Fogelklou markerade missnöje

Jörgen Fogelklou, gruppledare (SD) var besviken över att han inte fått vara med i de diskussioner som föregick valet.

– Sverigedemokraterna är ett relativt litet parti i Göteborg, så jag förväntar mig inte att få igenom allt. Men jag förväntar mig att ni lyssnar på mig, säger han.

Presidiet väljs i vanliga fall för hela mandatperioden, men eftersom det fortfarande inte är klart hur styret ska formeras valdes denna gång ett tillfälligt presidium.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.