Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

S fick skarp kritik i Vänsterns tal

Vänsterpartiet levde inte upp till fjolårets succé - men trots det dystra vädret deltog runt 4700 anhängare i partiets tåg på första maj.

Vänsterpartiets första maj-möte på Gustav Adolfs torg levde inte upp till fjolårets rekordsiffror på över 10 000.

Men trots det dystra vädret, med delvis regn och mörka moln, hade drygt 5200 personer samlats på torget för att lyssna på Amanda Nyberg, ordförande för Ung Vänster Göteborg och Bohuslän, samt Maj Karlsson, riksdagsledamot.

Den senare inledde sitt tal optimistiskt.

Det handlade om folkets seger i form av manifestationerna mot Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg förra hösten, samt uppropen i svallvågorna av #metoo.

– Det har varit en ganska tung tid att vara vänster under den här perioden, det var viktigt att inleda med det som vi har åstadkommit. Vi har verkligen gjort motstånd mot nazismen och hela den feministiska revolution som har varit. Det är stort, säger Maj Karlsson till GP efter talet.

Skarp kritik mot S

Under talets senare hälft kritiserade Maj Karlsson Socialdemokraterna för att ha tagit steg högerut på den politiska kartan.

En del av hennes kritik handlade om utredningen av strejkrätten, beslutet att stänga landets gränser och hanteringen av frågan om LSS.

– Jag har stark kritik mot Socialdemokraterna just nu. Man vill beskära strejkrätten, sälja ut bostäder, som vi sett i Stockholm och Göteborg. Det är ingen vänsterpolitik, det är högerpolitik, säger Maj Karlsson.

Inga nya förslag

Något nytt förslag eller löfte presenterade Maj Karlsson inte under sitt tal.

Vid något enstaka tillfälle i talet nämnde hon sextimmars arbetsdag, något som även Jonas Sjöstedt talade om i fjol när han besökte Göteborg. Då lovade han att ha frågan högt på agendan när man förhandlade om höstbudgeten med regeringen, men något av det blev det aldrig.

– Vi möter ju motstånd i frågan, men hur det gick i budgetförhandlingarna kan jag inte uttala mig om.

Frågan blir enligt henne ett av de största löftena partiet går till val på i år.

– Precis som att motståndet var stort när åttatimmarsarbetsdagen diskuterades, är det stort i denna fråga. Det är inget som kommer gå över under en natt. Vi börjar en process nu, och de andra kan följa med senare, säger Maj Karlsson.

Den största fördelen partiet tar med sin i valrörelse är att man inte har kommit ifrån sina ursprungliga värderingar, menar Maj Karlsson.

– Vi har stått för vår politik när de andra partierna har börjat vackla, säger Maj Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.