Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sören Mannheimer är död

Socialdemokraten Sören Mannheimer har dött, 82 år gammal. – Jag kommer att sakna hans fria tanke, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

På måndagen kom beskedet om att Sören Mannheimer avlidit. 
"Vi saknar honom mycket" skriver dottern Anna Mannheimer i en kommentar till GP.
"Han var en mycket klipsk och rolig man. Han var väldigt lätt att älska."

Sören Mannheimer, som växte upp och levde största delen av sitt liv i Göteborg, var inte bara älskad av nära och kära. Han var också mycket uppskattad inom Socialdemokraterna, det parti han enligt egen utsago ska ha valt för att han läste mycket och påverkades av bland andra Ernst Wigforss och Herbert Tingsten.
Mannheimer började som lokal fritidspolitiker och använde sin juridikexamen från Lund som förbundsjurist hos Metall. Under 70- och 80-talen satt han i fullmäktige och kommunstyrelsen i Göteborg, men även i partistyrelsen centralt.

Tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist (S) säger att han själv tillhör generationen efter Sören Mannheimer, men vittnar om en man med ständigt debattlust.
– Han var en av dem som hade förmågan att tänka lite längre och lite högre än andra.
Han säger att Mannheimer kanske inte hade några framträdande offentliga positioner men att han var en som folk lyssnade på.
– Han var ganska ovanlig genom att vara en man som fick sin auktoritet på grund av kunskaper och idéer, inte på grund av sin position eller vem han företrädde.

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, var Sören Mannheimer ända fram till det sista året en viktig del av det lokala idéarbetet inom socialdemokratin.
– Namnet på den lokala tankesmedjan, "Tankeverksamheten inom arbetarrörelsen i Göteborg", det var han som kom på det.
– Trots åldern var han alltid nytänkande och ifrågasättande. Det var alltid roligt att prata med honom, berättar Ann-Sofie Hermansson.
Hon beskriver också en generositet, som hon kommer att sakna.
– Han lockade alltid fram det bästa hos en.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.