Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sålde piratboxar för 1 miljon kronor

Mannen sålde piratboxar och koder för åtminstone en miljon kronor till privatpersoner som därmed kunde titta på tv utan att betala till bland andra Comhem.

På tisdagen åtalades den 44-årige mannen från Askim för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.

Enligt åtalet har han yrkesmässigt sålt, distribuerat, installerat och underhållit så kallade dreamboxar med cardsharingkort som gjort det möjligt för köparna att "gratis" titta på sändningar från Comhem, Canal digital och Viasat.

I oktober 2014 gjordes husrannsakan i mannens bostad och han satt anhållen ett dygn. Dessförinnan hade han under tre års verksamhet sålt åtminstone 1 060 piratboxar.

Åklagaren Fredrik Ingblad på internationella åklagarkammaren i Stockholm beräknar att detta gett mannen intäkter på 995 000 kronor. Det beloppet begär han förverkat från mannen.

44-åringen åtalas också för bokföringsbrott eftersom han inte bokfört verksamheten.

Dessutom har han, enligt åtalet, skickat pengar mellan egna konton, köpt värdepapper och fört över pengar till en annan person för att dölja sin brottsliga verksamhet. Detta leder till åtal för penningtvättbrott.

I polisförhör erkänner 44-åringen cardsharing riktat mot Comhem. Övrigt som han åtalats för nekar han till.

- Jag säger att jag är Robin Hood. Det är många familjer som inte har råd att köpa de här kanalerna. Det rättfärdigar väl inte det jag gjort, men det är därför och för vinnings skull också. Men det har blivit pannkaka av allting, det hackade och strulade, sen har jag haft ett rent helvete, säger han till polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.