Kaninresan kan hjälpa nästa generation göteborgare på traven i deras syn på Göteborgsvitsen.
Kaninresan kan hjälpa nästa generation göteborgare på traven i deras syn på Göteborgsvitsen. Bild: Roger Lärk

Sågningen uteblev – Brôta på om göteborgarnas kärlek till Liseberg

I senaste avsnittet av podden Brôta på dissekeras göteborgarnas kärleksrelation till Liseberg. Ståuppkomikern och journalisten Ina Lundström och GP:s Kristian Wedel avhandlar även vad Lillköping egentligen var.
– Man hade hyrt in tyska och danska dvärgar och hade en dvärgattraktion, säger Kristian Wedel.

ANNONS
|

Året var 1923 och det är utgångspunkt för det program som egentligen var tänkt att bli ”den stora taktfulla sågningen av Liseberg”.

Men eftersom programledarna mjuknat en aning under coronakrisen svängde innehållet till att istället ge svaret på frågan varför Liseberg har fått en så stor plats i göteborgarnas hjärtan.

LÄS MER: Lisebergsabstinensen slår till

– Vi försöker nagla fast Lisebergs magi och hitta kärnan, säger Kristian Wedel och avslöjar episoderna där han kräktes i Cinema 180 och där Ina Lundström försökte färga håret av karamellfärg och det blev helt grönt.

Båda berättelserna ingår i vad som kan betraktas som ett stort nostalgiskt nedslag i Lisebergs historia.

ANNONS

– Framför allt försöker vi gå till botten med varför Liseberg har så stor plats i hjärtat bland göteborgare trots att historierna i efterhand oftast handlar om hur dyrt det är och barn som gråter.

I vanlig ordning står Ina Lundström för det ungdomliga och häftiga medan Kristian Wedel i de smågräl som pågår kommer dragandes med berättelser om mossiga timmerexporter från 1640.

LÄS MER: Inga konserter på Liseberg i sommar

LÄS MER: "Därför trängs vi i livsmedelsbutiker medan Liseberg måste hålla stängt"

Lillköping, där dvärgar var en av 1923 års attraktioner, är en del av det avsnitt där programledarna plötsligt har insett hur mycket de faktiskt saknar Liseberg, nu när det är stängt.

– Vi hade tänkt att vi skulle göra den stora, taktfulla sågningen av Liseberg, men insåg att vi har blivit lite blödiga och mjuknat under coronakrisen.

Cornelius sprängde ljudvallen

Det påverkar avsnittets inriktning, som också tittar lite närmare på Kaninhuset betydelse för nästa generations Göteborgshumorister och berättar om Einsteins mer eller mindre obegripliga föredrag 1923, som trots mummel och allmänna språkförbistringar drog fullt hus.

För er som undrar talar Ina Lundström och Kristian Wedel förstås också om när Cornelis Vreeswijk sprängde ljudvallen på Liseberg iförd dykardräkt och tuber.

ANNONS

I vanlig ordning sker allt i smågrälande ton.

Lyssna på Spotify

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS