Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så vill ungdomsmottagningarna nå fler killar

Det kan handla om sex, relationer och stress. Ingen fråga är fel och alla är välkomna. Från och med nu håller alltid en ungdomsmottagning i Göteborg lördagsöppet.

Hisingens ungdomsmottagning var först ute med att ha lördagsöppet. Det ska sedan alternera mellan samtliga sex olika mottagningar i Göteborg. Förhoppningen är att grupper, som annars är svåra nå, nu ska hitta hit. 

Eva-Carin Jeppsson, enhetschef för Hisingens ungdomsmottagning på Vågmästargatan säger att i stort sett alla tider var förbokade på lördagen.
– Men vi har personal tillgänglig för den som bara vill slinka in och inte har bokat tid i förväg.

I dag är majoriteten av de som söker sig ungdomsmottagningen tjejer, endast tolv procent är killar. Med utökade öppettider hoppas de bland annat kunna nå fler killar och HBTQ-personer. 
– Stockholms utvärdering visar att 37 procent unga, som aldrig tidigare besökt en ungdomsmottagning, kom dit när de införde lördagsöppet, säger Eva-Carin Jeppsson.
En orsak kan vara att man då inte behöver ta ledigt från skola eller jobb och slipper berätta vart man ska för sin lärare eller chef.

Vill nå unga "machomän"

I receptionen i de nyrenoverade lokalerna sitter Björn Fors. Han är psykolog och tar emot ungdomarna i väntrummet, en uppgift som samtliga i personalen här turas om att ha. 

Björn Fors hoppas att fler unga "machomän" ska söka sig hit  
– De som inte tycker samtal är något för dem. Jag önskar att de ska berätta vad de i så fall vill ha i stället. Många av dem tycker det är skämmigt att träffa en psykolog och det kan nog vara lättare om de slipper säga det till chefen, säger han
Han ser fler fördelar med att nå just den här gruppen. 
– De skulle kunna bli bättre att kommunicera i sina relationer. Det är en av de största fördelarna.

Enligt Björn Fors är det två till tre gånger fler män än kvinnor som tar sitt liv, medan det är lika många gånger fler kvinnor än män som söker hjälp för depression. Att våga söka hjälp och hitta stöd i tid kan vara helt livsavgörande. 

Ökad stress bland unga

Björn Fors möter många unga som är stressade och har ångest. Han säger att den kategori vi känner som "duktiga flickor" tydligt ökat .
– Jag gillar inte begreppet och vi ser även killar i den här kategorin. Unga som gränsar till utbrändhet finns allt lägre ned i åldrarna och jag ser en skillnad sedan de nya gymnasiebetygen infördes. Missar du en enskild kurs kan du inte få de toppbetyg du kanske känner du måste få.

Kan få vänta två månader

Samtidigt som man vill nå nya grupper har ungdomsmottagningen längre väntetider än vad som vore önskvärt, säger Eva-Carin Jeppsson.
– De flesta som söker för psykosociala problem får komma på ett första samtal inom två veckor, men det dröjer drygt två månader innan de kan få påbörja samtal med kurator eller psykolog. 
Väntetiden för att träffa få en barnmorska i dag är runt tre veckor, 
– Men om det något akut tar vi hand om det direkt, säger Eva-Carin Jeppsson.

Hitta andra vägar

Barnmorskan Tanja Ek har precis sagt hejdå till en ung tjej som besökt henne. 
– Hon tyckte det var jättebra med lördagsöppet. Det var skönt att slippa ta ledigt för att komma hit.

Tanja Ek känner sig osäker på om just lördagsöppet kommer att leda till att de når dem som annars har svårt att hitta hit .
 – Kanske borde vi vara mer tillgängliga via webben och ge unga möjlighet att där ställa frågor och snabbt få svar, säger hon. Det är svårt att veta vad som bästa sättet.

Satsningen på lördagsöppet är ett projekt under ett år och ska efter det utvärderas. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.