Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så vill prästen förändra Svenska Kyrkans kärnverksamhet

500 år efter att Luther reformerade den katolska kyrkan med sina 95 teser, vandrar prästen Gösta Tingström 500 varv runt Sveriges alla domkyrkor. Projektet heter Pilgrim 500 och målet är att förändra kyrkans kärnverksamhet. – Jag vill ändra på Svenska kyrkan, inte svenska folket, säger Gösta Tingström.

Gösta Tingström, präst sedan 27 år tillbaka och som bland annat medverkat i tv-programmet Gift vid första ögonkastet, vill reformera Svenska kyrkan i grunden. Han efterlyser ett nytt sätt att förhålla sig till det gudomliga och ett kundperspektiv inom kyrkan.

– Svenska kyrkans arbetssätt, kommunikation och grundsyn måste reformeras. Vi måste sätta kunden före produkten, säger Gösta Tingström som anlände till Göteborg under torsdagen från Skara. 

Han säger att han är medveten om att ordet kunden och språkbruket provocerar, men för Gösta Tingström är det viktigt att byta till ett synsätt där den människan man möter är i centrum.

"Uppenbara stolligheter" inom kyrkan

Prästen Gösta Tingström upplever att det inom Svenska kyrkan finns "uppenbara stolligheter" och undrar var krismedveten finns.    

– Om ett företag tappade en procent av sina kunder varje år och hade gjort det i ett decenniums tid så hade kraftiga förändringar gjorts. 

Stolligheterna Gösta Tingström upplever att kyrkan brottas med finns inom många områden. Allt ifrån en, vad Gösta menar, förlegad söndagsgudstjänst, och en groende konservatism, till tjänster som fattas och en brist på andlighet. Han förespråkar att predikan ska "utgå från ämnen som kunden har, istället för evangeliebokens produktfokuserade utgångspunkt." 

 – Kyrkbänkarna gapar tomma på söndagarna och människor i kris vänder sig inte till kyrkan. Vi måste finnas och verka där folk är – att mötas det var Jesus budskap. 

Men kyrkan har väl sedan flyktingströmmarna 2015 synts och verkat i samhället mer än tidigare? 

– Ja och det är bra. Det finns goda exempel, men de måste bli fler. Varför är, krasst sett, bedrivs knappt någon själavård i Svenska kyrkan förutom vid konfirmation, dop och begravning? Varför får man inte skilja sig i kyrkan? Varför pratar kyrkan fortfarande om ett helvete? Varför står och marknadsför inte kyrkan möjligheten för alla att kommunicera med de döda?

Du tror att tala med de döda kommer locka fler än det kommer att avskräcka? 

– Vår tro säger att det finns ett liv efter döden. Vi har en halv altarcirkel i kyrkorummet som symboliserar just detta. Vi äter och dricker, ber och sjunger, tillsammans med de som har gått före oss, de finns på den andra halvan av cirkeln, som är bakom altaret. Men säger man de här sakerna möts man med tystnad. 

En kyrka som lyssnar på kunden

Gösta Tingström vill att kyrkan ska våga vara andligare och predika så människor berörs och förstår att vi alla är gudomliga. Han menar att kyrkan står i valet och kvalet att reformera på marginalen eller, som han säger, förändra "big time."

– Kyrkan vill bjuda en gudstjänst där alla är välkomna, men för att lyckas med det krävs genomgripande förändringar. Och de saknar jag. Jag vandrar för att lyssna in de olika stiften för att jag vill inspirera kyrkan att utgå ifrån kunden. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.