Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så vill polisen stoppa sexhandel på massagesalonger

Polisen vet att det förekommer prostitution på flera massagesalonger i Göteborg. Problemet är att kunna bevisa det. Nu tar polisen hjälp av Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

Mats Paulsson, vid polisens regionala spaningssektion, säger att de får in mängder av olika tips om sexhandel på massagesalonger. 
– Dels från män som är där för att få massage. De har erbjudits konkreta och obehagliga förslag om köp av sexuella tjänster. Dels från de som arbetar på de seriösa massagesalongerna. Personal har fått antydningar och direkta frågor om sexköp från kunder och känner sig ifrågasatta när de säger nej.

Sedan en tid tillbaka har polisen haft spaning på tre olika salonger i Göteborg. I genomsnitt ska fyra kvinnor på varje ställe sälja sexuella tjänster på de misstänkta salongerna. Det kan även finnas kvinnor som mer tillfälligt prostituerar sig där.

Men att få fram några konkreta bevis på att sexhandel pågår är svårt.
– Vi vet att det förekommer sexuella handlingar, men det ska bevisas också. En massagesalong är den perfekta täckmanteln för prostitution. Kläderna ska ju ändå av, säger Mats Paulsson.

I samarbete med Skatteverket och Arbetsmiljöverket undersöker polisen nu förhållandena på salongerna ur ett bredare perspektiv och hoppas på det viset kunna komma vidare. Det har bland annat visat sig att en av kvinnorna som arbetade i en av salongerna saknade arbetstillstånd i Sverige. Hon greps av gränspolisen, men ska senare ha försatts på fri fot.

Polisen ska nu kontakta kunder som de identifierat under spaningsarbetet och höra deras version om vad som hänt under besöken på salongerna. 
– Vi har en del information som vi sammanställer nu, så får vi se var det landar, säger Mats Paulsson.

Polisen har tips om att sexhandel förekommer på flera salonger runt om i regionen och planerar fler insatser där det finns misstanke om prostitution.
Genom att avslöja sexhandeln ska kvinnor som tvingats till prostitution kunna få hjälp. 
– Vi vill ge kvinnorna en möjlighet att ta sig ur, oavsett var den förekommer. Vi är medvetna om att problemen finns och från polisens sida kan vi förmedla kontakten till exempelvis socialtjänsten, säger Mats Paulsson.

Även osund konkurrens i massagebranschen ska motverkas genom att misstänkta brott och missförhållanden på oseriösa salonger avslöjas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.