Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Så vill Moderaterna skydda Göteborgs hamn mot framtida hot

Moderaterna går till val på att göra en miljardsatsning på försvaret, bland annat vill man skapa en ny amfibiebataljon i Göteborg.
– Det finns alltid ett hot mot Göteborgs hamn, säger riksdagskandidaten David Josefsson (M).

Moderaterna går till val på att göra en ordentlig satsning på försvaret.

Det handlar om att utöka försvarsanslagen med 9,6 miljarder kronor ytterligare gentemot den försvarsöverenskommelse som nåddes mellan regeringen, Moderaterna och Centerpartiet i fjol.

Pengarna ska fördelas över de kommande två åren.

– Det var vårt golv, och nu vill vi gå ännu längre, säger riksdagskandidaten David Josefsson (M).

På längre sikt vill partiet även att försvarsanslagen ska motsvara två procent av landets BNP, det vill säga dubbelt så mycket som i dag.

De avsatta miljarderna går till en rad olika satsningar i hela landet, ett flertal handlar om förstärkningar i Västsverige.

Bland annat anser Moderaterna att Göteborgs hamn är en plats som måste säkras mot framtida hot, detta mot bakgrund att det är Skandinaviens största hamn och en viktig punkt för både export och import.

– Samhället är ömtåligt och hela Sverige är beroende av Göteborgs hamn, därför måste vi kunna skydda den, konstaterar David Josefsson.

Vill skapa ny amfibiebataljon i Göteborg

Med anledning av detta vill Moderaterna stärka dagens två amfibiekompanier i Göteborg genom att skapa en ny amfibiebataljon.

– I praktiken innebär det att återinsätta amfibieregementet i Göteborg, så vi får en stark förmåga att försvara hamnen och farleden in till Göteborg, säger David Josefsson

Tidigare var Älvsborgs amfibieregemente placerat vid Göteborgs garnison, men denna garnison avvecklades 2004 av dåvarande regeringen.

Moderaterna vill även gå vidare med att utöka hemvärnet för att skydda "vital infrastruktur på Västkusten".

Dagens numerär utgör runt 21 500 personer, Moderaterna vill i stället utöka denna siffra till 30 000.

– Hemvärnet är viktigt för att kunna försvara fasta anläggningar inom Göteborg stad.

"Handlat mycket om Gotland senaste tiden"

Övriga satsningar i Västsverige handlar bland annat om att behålla JAS-gripen planen Skaraborgs flygflottilj, F7 vid Såtenäs, längre än vad som tidigare beslutats.

Partiet vill utöka antalet grundutbildade för att öka numerären i jägarförbanden vid Livsregementets husarer, K3 vid Karlsborg.

Vid Skaraborgs regemente, P4 i Skövde, vill Moderaterna utöka antalet grundutbildade som i sin tur ska utgöra en tredje mekaniserad armébrigad som ska vara baserad i Skåne.

– Det har handlat mycket om Gotland på senaste tiden, och inte så mycket om Västsverige. Nu har vi fått med vårat parti på att ta ansvar för Västsverige, säger David Josefsson.

Johan Büser (S), riksdagsledamot från Göteborg och suppleant i försvarsutskottet, ser positivt på Moderaternas förslag.

– Vår regering har vänt trenden och fått breda överenskommelser inom försvaret, efter åratal av nedskärningar. Jag är glad att Moderaterna fortsätter på den banan och satsar på att öka försvarets närvaro i Göteborg, säger han.

Däremot är Johan Büser skeptisk till ambitionen att försvarsanslaget i framtiden ska motsvara två procent av BNP.

– Detta motsvarar runt 100 miljarder kronor, och jag har svårt att se hur de ska finansiera det här? De vill ju göra omfattande skattesänkningar, då kommer man vara tvungen att skära ner någon annanstans, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.