Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så uselt blir vädret på midsommar

Blåsigt, molnigt och regnigt – det är tyvärr inget skämt. Det blir regnkappa och långbyxor på midsommarafton, åtminstone om man bor i Västsverige. – Sätt upp tak utomhus eller parasoll. Regnet kommer, säger meteorologen Maria Jönsson.

 

Den senaste veckans högsommarvärme får ett hastigt slut på midsommarafton. Då blir vi påminda om en annan del av den svenska sommaren

– Det kommer vara mestadels mulet väder, i alla fall närmast kusten i Göteborg. Längre inåt land kan solen kanske kunna spricka igenom under morgontimmarna, men sedan mulnar det på även där, säger Maria Jönsson, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Men den morgonpigge kan hinna med att fira midsommar utomhus utan att bli dyngsur.

– Och sen framåt lunchtid har vi ett regnområde som drar in västerifrån. Det kommer bli regn över hela området. Det är lite lättare regn under eftermiddagen och sen tilltar det under kvällen för att sedan dra bort under natten emot lördag.

LÄS ÄVEN: En midsommar så het att asfalten smälter

En ljusning på midsommardagen

Temperaturen kommer att ligga mellan 15 och 18 grader på midsommarafton, med måttliga vindar på mellan fem och tio sekundmeter.

– Som varmast blir det kring lunchtid, strax innan regnet går in. Sedan när regnet går in kommer temperaturen att falla något, säger Maria Jönsson.

På lördagen kommer solen tillbaka – om än för en kort stund.

– Vi får en hel del sol under midsommardagen. Temperaturen hamnar mellan 15 och 18 grader även på lördag. Vinden kommer tillta ytterligare något till 7-10 meter per sekund och tilltar något under kvällen, säger Maria Jönsson.

Det ser mörkt ut

På söndagen blir vädret återigen ostadigt.

– På söndag blir det blåsigt väder med friska vindar och vi har växlande molnighet och regnskurar att vänta oss. Temperaturen kommer att ligga på runt 15 grader, säger Maria Jönsson.

Och det är ingen större ljusning i sikte än. På tisdag blir det lite sol igen, men i övrigt ser vädret typiskt sommarsvenskt ut.

–  Själva lågtrycket drar vidare österut under söndagen. Tittar vi lite framåt i början på nästa vecka så blir det kanske en liten stabilisering i Göteborg under måndag och tisdag, men sen på onsdagen så har vi återigen lågtryck med tillhörande regn som drar in från sydväst, säger Maria Jönsson och fortsätter:

– Sedan ser jag inte så mycket längre fram i prognosen men det ser ostadigt ut.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.