Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/13

Så uppmärksammades kvinnodagen i Göteborg

Under onsdagen uppmärksammades internationella kvinnodagen. Trots snö och minusgrader samlades göteborgare för att sjunga, dansa och marschera tillsammans - för världens kvinnor.

Snön faller över flera hundratals rosa mössor. På Götaplatsen på internationella kvinnodagen anordnar I Can't Keep Quiet en sångmanifestation. I Göteborg är det kallt men i folkhavet är det varmt.

Malin Aghed, en av initiativtagarna från I Can't Keep Quiet, har ingen rosa mössa i kväll. Hon har färgat hela håret rosa.

– Jag går all in i kväll, säger hon.

De rosa mössorna (eller håret) skapar ett synligt band och fungerar som en gemensam nämnare för de som stöder kvinnors rättigheter. I Can't Keep Quiet, Jag kan inte hålla tyst, drog ursprungligen igång som en protest mot Donald Trumps politik.

Vad är det ni inte kan "keep quiet" om?

– Vi kan inte hålla tyst om orättvisor i världen, vi kan inte hålla tyst om att många, många kvinnor inte blir lyssnade på, säger Malin Aghed.

"Jag kan inte hålla tyst"

Trummor slår och när tempot drar igång får det publiken med sig. De klappar, stampar och dansar. När gitarren drar igång stämmer de upp i sång:

– I can't keep quiet, I can't keep quiet, a one woman riot!
– Jag kan inte hålla tyst, jag kan inte hålla tyst, en kvinnas upplopp!

Låten de sjunger är "Quiet" av Milck.

– Vi var flera som såg sången framföras på Women's March i Washington och blev berörda av vad vi såg, säger Malin Aghed.

När sången dör ut börjar det rosaprydda folkhavet mässa:

– En gång till! En gång till!

Medan de sjunger låten en gång till klättrar en kvinna upp på Poseidon. När hon klättrar ner igen har fisken i hans hand också fått en rosa mössa.

Marscherar för fler än bara kvinnor

På Gustaf Adolfs torg snöar det fortfarande när tåget startar. 8 marsdemonstrationen går för kvinnor och människor världen över, för ett säkert samhälle, för bra mödravård och mot våld. De går tillsammans.

Ett plakat lyder "Women's Day - Jämlikhet, solidaritet, syskonskap". Mio Olsson bär upp det och har inget emot vädret.

– Det gör absolut inget! Det är en självklarhet att vara här i dag för syskonskapet.

Mio betonar att det är just syskonskapet, inte systraskapet, som de går i marschen för. Det är inte bara kvinnor som förtrycks utan även de som inte identifierar sig som varken man eller kvinna.

– Det finns så mycket skit i samhället och även icke-binära blir utsatta, säger Mio Olsson.

Tonerna av den andra omgången av Milcks låt "Quiet" har klingat ut och möts av applåder. Men alla röster kommer inte klinga ut. Mio Olsson fortsätter trotsa snön och bär sitt plakat vidare.

– Jag kommer gå i dessa marscher så länge det bara går. När benen inte längre bär finns det hjul.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.