Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så tycker göteborgarna om Västtrafiks nya zonsystem

Västtrafik förändrar zonerna den fjärde november. För en del resenärer innebär det billigare resor, medan det blir dyrare för andra. När vi frågade göteborgare som hastar över Drottningtorget vad de tycker om de nya zonerna och priserna, varierar svaren.

Från fjärde november förändras zonerna i kollektivtrafiken i regionen. 70 områden blir istället tre zoner. För en del kommer det bli en en prissänkning, men för andra en prishöjning. I nya systemet kommer man att kunna åka på samma enkelbiljett i Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö. Så kan kan man inte göra i dag.

LÄS MER: Så blir Västtrafiks nya priser

I dag kostar en enkelbiljett mellan Göteborg och Mölndal 40 kronor, från fjärde november kostar den 34 kronor – vilket är samma pris som man får betala om man bara åker mellan två hållplatser i centrala Göteborg. För dem som bor i Göteborg och köper en enkelbiljett blir det en prishöjning på drygt 13 procent. Från 30 kronor till 34 kronor.

LÄS MER: Göteborgarnas enkelbiljett blir dyrare – priset ökar med 13 procent

Det är inte bara enkelbiljetterna som blir dyrare för dem som bor i Göteborgs kommun, månadskortet ökar också i pris. I dag kostar det 775 kronor, i höst kommer motsvarande biljett (30 dagar i zon A) att kosta 795 kronor.

Olika åsikter om nya zonerna

På GP:s Facebooksida kan man läsa kommentarer som:

”Detta är inte ok. Den höjningen på månadskort är på tok för hög”.

”Vad ger det här för signal? Åk bil?”

”En biljett gäller i hela Stockholms län. Det är ju det man inför i Västtrafik. Att fler skall kunna åka billigare över större yta”.

LÄS MER: Nya zonerna gör Marstrandsfärjan åtta gånger så dyr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.