Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Behöver man tänka på hur man tvättar i coronatider? Risken för smitta via smutstvätt ska vara relativt låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Behöver man tänka på hur man tvättar i coronatider? Risken för smitta via smutstvätt ska vara relativt låg, enligt Folkhälsomyndigheten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så tvättar du kläder för att minska risken för coronasmitta

Att man ska tvätta händerna med tvål för att undvika att bli smittad av det nya coronaviruset har nog de flesta förstått. Men hur ska man tvätta kläder? Som i andra virusfrågor har Sverige agerat annorlunda än grannländerna när det gäller tvättråd – men risken för smitta via smutstvätt ska vara låg.

Att tvätta kläder har flera syften: att ta bort fläckar och dålig lukt men i och med den pågående pandemin kanske många också tvättar sina kläder, handdukar och sängkläder för att minska risken för smittspridning.

Gällande det aktuella viruset sars-cov-2 handlar det i sådana fall om att få bort viruspartiklar.

För att göra det måste man tvätta på ett visst sätt, enligt Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset.

Dels ska man använda tvättmedel.

– Viruspartiklarna är försedda med höljen, membran som består av fett. Tvättmedel är till för att lösa upp fett, förklarar Åsa Melhus, och liknar tvättmedlet vid den nödvändiga tvålen som man ska använda vid handtvättning.

Använder man tvättmedel kan man tvätta vid lägre grader, men även höga temperaturer inaktiverar viruspartiklarna. Åsa Melhus rekommenderar minst 60 grader.

– Viruspartiklarnas proteiner koagulerar då, som när man kokar ägg, säger hon och förtydligar att de då inte längre kan infektera en.

LÄS MER: De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

Olika länder – olika tvättråd

Bland annat de danska och norska motsvarigheterna till Folkhälsomyndigheten har publicerat tvättråd gällande specifikt covidsjuka personer. I Danmark är rekommendationen till sjuka hemma att "handdukar, sängkläder och underkläder ska tvättas i lägst 80 grader. Andra kläder ska tvättas så långt det är möjligt i lägst 60 grader."

I Norge skriver man att textilier och sängkläder ska läggas direkt i tvättmaskinen och tvättas i minst 60 grader. Dessa råd baserar myndigheten bland annat på Världshandelsorganisation WHO:s rekommendationer gällande covidsjuka: "Tvätta kläder, sängkläder och handdukar med tvättvål och vatten eller maskintvätta i 60-90 grader med vanligt tvättmedel och låt tvätten torka helt."

Folkhälsomyndigheten i Sverige har i nuläget inga publicerade rekommendationer om tvätt till privatpersoner gällande just viruset som orsakar covid-19, meddelar myndigheten.

60 grader och/eller tvättmedel i 30-gradigt vatten eller varmare tar "död" på viruspartiklar. Bild: Henrik Montgomery/TT
60 grader och/eller tvättmedel i 30-gradigt vatten eller varmare tar "död" på viruspartiklar. Bild: Henrik Montgomery/TT

Däremot har man generella råd om smutstvätt inom vården där textilier som tvättas i en hushållstvättmaskin helst ska tvättas vid lägst 60 grader i normallånga program och torktumlas direkt.

Varför man har valt olika vägar svarar inte Folkhälsomyndigheten på, men Folkhelseinstituttet skriver att Norge "kanske har valt att följa WHO:s och ECDC:s rekommendationer mer än Sverige i vissa områden."

LÄS ÄVEN: Trångbodda i Göteborg kan evakueras på grund av covid-19

Låg risk för smittspridning via smutstvätt

Men hur hög är sannolikheten att man blir smittad via textil som kläder eller sängkläder? Inte särskilt hög, enligt Åsa Melhus.

Hon tar som exempel en smittad person som hostar på en tröja och att en frisk person sedan tar hand om den tröjan.

– Man skulle behöva ta på den upphostningen och sedan sätta det fingret i näsan eller ögat för att bli sjuk, säger hon och förtydligar att man lätt kan undvika att bli smittad genom att direkt tvätta händerna efter man har tagit i smutstvätten.

Folkhälsomyndigheter uttrycker en liknande riskbedömning. Myndigheten förklarar att viruset som orsakar covid-19 smittar via droppar och sekret från luftvägarna som sprids när någon hostar eller nyser.

"Risken att coronavirus smittar via tvättmaskiner eller ytor i en gemensam tvättstuga bedöms liten. Var och en tvättar sin egen eller sin familjs tvätt och oftast nyttjar man tvättstugan en och en i taget. Om tvättstugan däremot kan nyttjas av flera personer samtidigt är det viktigt att det finns rutiner för hur trängsel kan minskas. Det är också viktigt med en god handhygien och att man tvättar händerna noggrant efter hantering av smutsig tvätt."

Åsa Melhus råd i gemensamma tvättstugor

• Använd tvättmedel

• Tvätta av och till i höga temperaturer för att minska risken för växt av bakterier och svamp i maskinen

• Efter avslutad tvättning, torka av maskinens knappar och vred, tvättfack och lucköppningen med dess eventuella handtag eller vred med såplösning.

LÄS MER: Regeringen vill ge anställda skattelättnader under krisen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.