Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter några få dygn med minusgrader i Göteborg är isarna mycket tunna och inte möjliga att ge sig ut på.  Bild: Martina Holmberg / TT
Efter några få dygn med minusgrader i Göteborg är isarna mycket tunna och inte möjliga att ge sig ut på. Bild: Martina Holmberg / TT

Så tjocka är isarna i Göteborgsområdet

Eter några dagar med flera minusgrader och en solig kommande lördag, kan suget efter en skridskotur dyka upp. Men att ge sig ut på isarna i Göteborgsområdet nu är förenat med livsfara, menar isvolontären Charlie Malmgren.

Strålande sol och flera minusgrader lockar för en skön vinterpromenad utomhus. Och med flera dagar med minusgrader kan hoppet väckts om en skridskotur eller lite fiske. Efter att ha kontrollerat flera isar i Göteborgsområdet säger isvolontären Charlie Malmgren såhär:

– Nej gör det inte, det är livsfarligt överallt, det finns inga godkända isar.

Han menar att det är lätt att bli sugen att ge sig ute när man ser blankis – men även om känslan är stark så får man inte ge sig ut.

LÄS MER: Larmet: Räddningstjänsten kommer inte fram till sjöarna

Under fredagen var han ute och kontrollerade isarna på Delsjöarna och vid Härlanda Tjärn och ingen hade tillräckligt tjock is. På Delsjön är den bara fyra till fem centimeter tjock. Delsjöarna är också de som är mest förrädiska då de är vattenreglerade menar han.

– För att känna sig trygg ska det vara tio centimeter kärnis, vilket är en kompakt is.

Charlie Malmgren var ute på fredagsmorgonen och kontrollerade isar i Göteborg. Alla var för tunna att ge sig ut på. Bild: Stig Andersson
Charlie Malmgren var ute på fredagsmorgonen och kontrollerade isar i Göteborg. Alla var för tunna att ge sig ut på. Bild: Stig Andersson

LÄS MER: Kommunens uppmaning: Gå inte ut på Delsjöarnas is

Inga hundar på isen

Charlie Malmgren berättar att när han var vid Härlanda Tjärn under fredagsmorgonen och pratade med en grupp förskolebarn om just isar, kom en man dit för att ge sig ut på en skridskotur. Det gjorde Charlie upprörd med tanke på hur tunn isen är nu. Vilket han berättade för mannen.

Han fortsätter:

– Det är mycket folk ute nu och ser de honom på isen kommer de att tro att isarna håller, men de är alldeles för tunna, säger Charlie Malmgren.

Inte ens hundarna ska ge sig ut på isarna menar han. Om djuren går genom isen vill man som ägare ge sig ut för att rädda hunden. Det har hänt att hundägare drunknat på det sättet berättar han.

När tror du man kan ge sig sig ut på isarna i Göteborgsområdet?

– Nu är det så illa att det blir mildare väder nästa vecka. Det finns ingen is som är godkänd i nuvarande väderlek. Det krävs många dygn med flera minusgrader för att isarna ska bli tjocka och det får inte finnas någon snö på den – den är isolerande och gör att isarna inte fryser till.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?

– De förlitar sig på andra. När de ser någon på isen tror de att det är okej att ge sig ut på den. Det kan vara förenat med livsfara.

LÄS MER: Varningen: Saltvattnet väller upp och försvagar havsisen

Tänk på det här innan du ger dig ut på isen

Ta med isdubbar, ispik, visselpipa och en säkerhetslina.Men även någon form av flythjälp som kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall.

Mobiltelefonen ska vara vattentätt packad så att du kan larma 112 om det skulle behövas.

Var alltid två när ni ger er ut på isen.

Prata med folk som bor i området om isen är säker, de ofta har kunskap om man kan ge sig ut.

Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.

Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

Förrädiska platser är: sund, uddar, grund, strömmar och in och utlopp.

Källa: Charlie Malmgren och Issäkerhetsrådet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.