Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild. Bild: PER WAHLBERG

Så tar du dig fram i kollektivtrafiken i veckan

Spårvagnstrafiken påverkas ordentligt under sommaren, både på grund av spårarbeten och arbetet med Västlänken. Under hela sommaren är det bara spårvagnslinje 1 som är oberörd. Här är linjerna som påverkas i veckan – och så tar du dig fram.

Arbetet längst upp på Avenyn fortsätter och inga vagnar går därför mellan Valand och Korsvägen i veckan. Antingen får man åka via Wavrinskys plats eller Brunnsparken med spårvagn, alternativt Heden med buss.

Arbetet vid Ejdergatan avslutades förra veckan och spårvagnstrafiken öppnades igen mellan Gamlestads torg och Redbergsplatsen för linje 6 och 8. De får även sällskap av linjerna 7, 9 och 11 som vanligtvis kör snabbspåret, då den sträckan stängs av mellan Gamlestads torg och Centralstationen. De som vanligtvis reser på de linjerna får därför räkna med fyra minuters längre resväg på väg in mot centrum.

– Eftersom att så många linjer kommer trafikera Redbergsplatsen och Olskroken kan man nog räkna med ytterligare förseningar. Vi kommer hålla ögonen på situationen hela tiden och skicka ut trafikledare om så behövs, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Angeredsbanan

Samtidigt görs även arbeten på Angeredsbanan. De som vanligtvis åker på linjerna från Angered via Gamlestads torg in till stan får därför räkna med rejäla komplikationer. Först behöver man ta buss till Gamlestads torg för att sedan åka en längre spårvagnsväg via Redbergsplatsen. Dessa två arbeten pågår till och med fjärde augusti.

– Åker man från Angered till centrum innebär detta 14 minuter extra restid men då ligger den mesta av den tiden vid bytet vid Gamlestads torg. Det kan ju känns lite olyckligt att båda dessa arbeten sammanfaller i tid men det är bättre att det blir gjort på en gång, säger Kjellberg.

Fortsatt kommer tvåans spårvagn inte att gå ut till Högsbo under sommaren, utan vänder vid Vasaplatsen och kör via Grönsakstorget tillbaka mot centrum. Efter 18 augusti ska tvåan gå tillbaka till sin vanliga rutt.

Så tar du dig runt i kollektivtrafiken vecka 29:

Angeredsbanan (Angered-Gamlestads torg) stängs av till och med fjärde augusti. Bussar ersätter spårvagnslinjerna 4, 8 och 9 på sträckan.

Snabbspåret (Gamlestads torg-centrum) stängs av till och med fjärde augusti. Berörda spårvagnslinjer kör istället via Redbergsplatsen/Olskroken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.