Så skyddas Slottsskogen under Way out west

ANNONS
|

Efter förra årets regnkaos under festivalen blev skadorna i parken stora, och många av gräsmattorna förstördes av lera. Park- och naturförvaltningen har därför utökat skyddet för parkens gräsmattor inför årets festival. Totalt placeras 25 000 kvadrat grässkydd ut, vilket är runt 5 000 kvadrat mer än förra året.

– Vi har utökat plantäckningen med ungefär en fotbollsplan till.Vi har försökt täcka in de områden som är mest yta och de som drabbas värst. Framförallt områden där det blir publikströmningar mellan scener. Sen har vi självklart jobbat med gräsmattorna inför täckning, säger Per Åberg, vid park- och naturförvaltningen.

Det plastgolv som används för att skydda gräsmattorna har ventilation som gör att gräset inte dör, däremot kan det gulna något, vilket brukar åtgärdas snabbt när golvet tas bort. Förra året var det dock gränsytorna som tog mest skada, alltså de ytor utanför plastgolven. Även om parken tog mycket stryk under förra årets festival så är Per Åberg trygg med vetskapen att gräsmattorna återhämtar sig.

ANNONS

–Vi vet sedan förra året att vi klarar av en renovering, vissa ytor tog en månad och vissa ytor stängdes av, men större delen av parken var öppen bara några dagar efter festivalen, säger han.

Tycker att kritiken är obefogad

Men trots att parken repade sig någorlunda snabbt så tycker inte Per Åsberg att kritiken angående parkförstörelsen är obefogad.

– Jag har full förståelse för att det finns folk som tyckerdet är galet att parken blir förstörd, men vi är är en evenemangsstadoch man har tagit ett beslut om att festivalen ska hållas i Slottsskogen.

Däremot tycker han att just Way out West får oförtjänt mycket kritik till skillnad från andra evenemang.

– Vi har både Göteborgsvarvetoch andra stora evenemang som tar besättning av stora delar av parken, så ur det perspektivetfår Way out westobefogat mycket kritik. De andra får nog mindre kritik för att de är öppna evenemang, hade man kunnat ställa dit hela det här evenemanget på torsdag och tagit bort det på söndag så hade det varit annorlunda, men ur ett säkerhetsperspektiv kan vi inte göra det.

Rekordnota för skador

Det är arrangören Luger som betalar för skadorna och förra året var ett av de dyraste åren i festivalens historia, enligt Per Åberg.

– Vi har väl haft två eller tre år som det har varit väldigt blött, men förra året var ett av de värre.Men det har aldrig varit några problem kring samarbetet med arrangören.

ANNONS

Per Åberg är ändå positiv och tror att vädret blir bättre i år än förra året. Enligt honom hänger mycket på vädret den första dagen. Är vädret dåligt hinner marken troligtvis inte torka innan den trampas upp igen. I värsta fall vidtar man då åtgärder under festivalens gång.

– Vi kan spärra av vissa områden både för att skydda parken men också för besökarnas säkerhet så att de inte halkar i leran eller liknande.Förra året flyttade vi vissa ingångar från restauranger där det blev stora flöden av människor för att de inte skulle fortsätta trampa sönder marken, säger Per Åberg.

En positiv anda

Enligt honom finns det en positiv vilja från alla att lösa problemen, ansvaret för att skydda parken ligger hoskommunen samtidigt som arrangören också ett intresse att göra bra ifrån sig.

–Vi har hundratusen besökare allt som allt, och de kommer för att ha roligt så det är ju en glädje i sig. Arrangörerna har lyckats skapa en festival med få problem i jämfört med andra festivaler, säger Per Åberg.

ANNONS