Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När hemmet fylls av julpynt och julmat kan det innebära livsfara för katter och hundar. Bilden är en arkivbild.  Bild: Erland Vinberg
När hemmet fylls av julpynt och julmat kan det innebära livsfara för katter och hundar. Bilden är en arkivbild. Bild: Erland Vinberg

Så skyddar du husdjuren bland julens alla farliga fällor

I juletid fylls våra hem av doftande hyacinter, julgranar, levande ljus och mat av alla dess slag. Men för hundar och katter kan det innebära att hemmet fylls av livsfarliga fällor.
– Var påläst över vad som är julens faror så att man kan förebygga det, säger veterinären Katrin Dec.

Inför julen finns det en hel del man som djurägare bör hålla koll på. Mycket av det som traditionsenligt tas in hemmet över julen kan vara livsfarligt för katter och hundar.

– Kring jul och i december så får man in en hel del djur som behöver kräkas för att de kommit över något olämpligt, kanske en Aladdinask. Vi hjälper dem att kräkas för att förhindra upptaget så att de inte blir förgiftade, säger Katrin Dec, veterinär på AniCura Västra Djursjukhuset.

Och även om vi människor vill frossa i julmat är det inget man bör bjuda sin hund eller katt på, då fet och salt mat inte är bra för många husdjur. I dag är mellan 25 och 40 procent av alla hundar och var fjärde katt i Sverige överviktig. Dessutom är exempelvis choklad direkt giftigt för hundar.

– Man ska framförallt undvika fet mat, en fettrik måltid kan utlösa inflammation på bukspottskörteln på hund, men kan även orsaka mag- och tarmbesvär eftersom det är mat som de inte är vana vid, säger Katrin Dec.

Viktigt att vara observant

Förutom maten så kan även julpynt, som exempelvis julblommor och glitter, utgöra riktiga dödsfällor för husdjuren.

– Julblommor är retande för magsäcken och djuren kan få kräkningar av det. Det är framförallt katter som har en benägenhet att tugga på växterna.

Katrin Dec rekommenderar djurägare att vara pålästa kring vad som kan vara skadligt för husdjuren.

– Om man pyntar julgranen kommer man snabbt märka om till exempel ens katt är intresserad av pyntet och då kanske man kan plocka bort just det pyntet. Men det viktigaste är att vara påläst över vad som är julens faror och vara lite observant, säger hon.

Här är farorna för djuren under jul

Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Ge inte djuren överblivna godsaker

För en hund eller kattmage kan fet mat utlösa allvarliga mag- och tarmbesvär. Lök och vitlök är också farligt för hundar.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT
Bild: HASSE HOLMBERG / TT

Se upp med chokladasken

I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.
Bild: Eeg
Bild: Eeg

Se upp med glitter och paketsnören

Glitter och paketsnören kan lätt fastna i magen och tarmarna på hundar och katter.
Bild: Gorm
Bild: Gorm

Ställ granen på ett lämpligt ställe

Julgranskulor i glas kan skära sönder djurets tassar och granbarr är svårsmälta för både hund och katt. Julgransbelysningen bör också sitta utom räckhåll för nyfikna husdjur.
Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Tänk på levande ljus

Levande ljus kan lätt ramla omkull av en viftande hund eller kattsvans. Ställ alltid ljus så högt att husdjuret inte kan komma åt dem, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus.
Bild: Leif R Jansson / TT
Bild: Leif R Jansson / TT

Var aktsam med julblommorna

Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.
Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Lämna inte en jäsande bulldeg framme

Jäsande bulldeg kan på några sekunder bli ett lockande byte för en hund som kan drabbas av akuta magproblem. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.