Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det blir allt vanligare att ha höns i stadsmiljö. Därför arbetar jordbruksverket aktivt med att informera allmänheten om fågelinfluensans smittorisker. Bild: Stefan Bennhage
Det blir allt vanligare att ha höns i stadsmiljö. Därför arbetar jordbruksverket aktivt med att informera allmänheten om fågelinfluensans smittorisker. Bild: Stefan Bennhage

Så skyddar du dina höns från fågelinfluensan

Allt fler gör som familjen Ericsson och skaffar höns som husdjur. Men så här års gäller det att se upp. Säsongen för fågelinfluensa är på ingång och Jordbruksverket uppmanar till vaksamhet.

I samband med att flyttfåglarna nu återvänder till våra breddgrader gör förmodligen även fågelinfluensan det. Eftersom allt fler har höns hemma arbetar Jordbruksverket aktivt med att uppmärksamma allmänheten på sjukdomens smittorisker.

– Många har fåglar i trädgården och det är viktigt att man vet hur de skyddas på bästa sätt, säger säger Karin Åhl, ställföreträdande chef på enheten för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

Läs mer: Höns och getter har blivit trendiga stadsdjur

Varken människor eller andra husdjur har smittats av den fågelinfluensa som upptäckts i Sverige de senaste åren.

– Men för fåglar är viruset aggressivt och kan innebära väldigt hög dödlighet, säger Karin Åhl.

Eftersom tama fåglar lever tätt inpå varandra sprids viruset enkelt mellan dem via mat, vatten och avföring. Förutom fågelinfluensa varnar Jordbruksverket för newcastlesjukan, ett virus som orsakat duvpest på minst sex platser i landet under hösten och vintern.

Läs mer: Vilka husdjur får man egentligen ha?

Hemmafåglar

Familjen Ericsson i västra Göteborg har haft höns i flera år. Sedan de införskaffades har familjen slutat mata andra fåglar eftersom de kan bära på smittor och ohyra.

– Jag tänker att de får äta hos grannen i stället, säger Yvonne Ericsson.

Familjen låter vanligtvis hönsen gå ute – men ser till att de äter och dricker inomhus.

– Om man visste att det fanns fågelinfluensa i närheten skulle man kanske stänga in dem mer, säger Yvonne Ericsson.

Som GP tidigare har berättat finns det i dag inget hinder för att skaffa höns även om man bor i stan. Tidigare fanns en lokal föreskrift i Göteborg som innebar att det krävdes tillstånd för att ha höns inom område med detaljplan, men föreskriften upphävdes 2013.

Undvik fågelinfluensa – Karin Åhl tipsar

• Undvik all kontakt med vilda fåglar

– Det bästa är att ha fåglarna i ett hägn med nättak. Det är tillåtet att ha dem lösa, men då ska man absolut skydda deras mat och vatten.

• Tänk på hygienrutinerna

– Byt kläder och tvätta händerna innan du går in till fåglarna. Och tänk på att inte ha samma skor som när du var och matade änderna. Skorna kan föra med sig avföring som dina fåglar får i sig när de går och pickar på marken.

• Ha olika redskap

– Använd inte samma kratta som nere vid bäcken. Måste man göra det ska verktyget rengöras och desinficeras innan.

Spelar det någon roll vilken fågelras man har?

– Nej. Hönsfåglar är generellt lika känsliga oavsett ras. Och har man andra fåglar, som gäss, ska man vara lika försiktig, säger Karin Åhl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.