Så skiftar priset på TBE-vaccin i Göteborg

Taxan för att skydda sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation, varierar mellan olika mottagningar. En familj på fyra personer kan spara upp till 900 kronor på att jämföra priser.

ANNONS
|

Det visar en koll hos åtta företag i Göteborg (se faktarutan nedan). De flesta tar runt 350 kronor per dos, men en av klinikerna nöjer sig med 300 kronor och den dyraste tar 410 kronor – där finns dock en paketrabatt. Ofta är priset ett par tior lägre för barn under 16 år.

Varje person behöver tre doser, så en familj kan få punga ut med ganska många tusenlappar för vaccinet. Ett hushåll med två vuxna och två barn i övre tonåren får betala mellan 3600 kronor (Hagakliniken) och 4500 kronor (Järnhälsan).

I söndags rapporterade GP att TBE-viruset har hittats i Sisjön och att Sisjön samt norra Änggårdsbergen nu klassas som riskområden. Smittskyddsläkare uppmanar dem som rör sig i dessa naturområden att vaccinera sig.

ANNONS

När GP kontaktar två företag i Göteborg har de inte märkt någon större effekt av larmet.

- Den här veckan har vi alltid en ökning av TBE-vaccinering. Det är högsäsong just nu. Jag vet inte om det senaste beskedet har påverkat men det är förstås möjligt, säger Anna Lundberg, biträdande verksamhetschef på Backa läkarhus som driver en vaccinationsmottagning vid Backaplan.

- Vi har inte sett något sådant ännu. Men generellt har det varit en ökning de senaste åren. De som gör det i dag är folk som är hälsomedvetna och rör sig i skog och mark eller i båt. Många vaccinerar sina barn som är ute i naturen. En tredje grupp är hund- och kattägare, säger Carl-Peter Anderberg, chefsläkare på Kvarterskliniken-Kungsportsläkarna, som har en vaccinationsmottagning på Avenyn.

I fjol anmäldes 40 fall av TBE i Västra Götaland, alla utom en var smittade inom länet.

Vaccinkostnad

Priser på TBE-vaccin per dos hos åtta mottagningar i Göteborg. Prisuppgifterna gäller vuxna.

Backa läkarhus 350 kr

Carlanderska 355 kr

Cityakuten 360 kr

Din klinik 410 kr(paketpris för tre doser 1100 kr)

Järnhälsan 375 kr

Hagakliniken 300 kr

Kungsportsläkarna 350 kr

Valands läkarmottagning 320 kr

Jämförelsen är inte fullständig – det finns många fler som vaccinerar.

Källa: Företagens webbsidor

Så går det till

Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Först får man två doser med 1–3 månaders mellanrum. Den tredje dosen tas 5-12 månader senare. Därefter måste skyddet fyllas på med 3-5 års mellanrum.

Källa: fasting.nu

ANNONS