Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Så ska utsläppen i Göteborg minska

På tisdagens kommunfullmäktige klubbade politikerna åtgärder för att få ned utsläppen av växthusgaser.
– Vi vet att hur vi agerar nu och de kommande tio åren spelar en avgörande roll, säger Viktoria Tryggvadottir (S).

Det var i våras som fullmäktige behandlade rapporten "Fossilfritt Göteborg – vad krävs?" med förslag på åtgärder för att staden ska få ned växthusgasutsläppen och nå målen i Parisavtalet.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ville sätta igång arbetet direkt. Istället tillsattes en arbetsgrupp för att komma överens om hur man går vidare. På tisdagen klubbade ett enigt fullmäktige igenom en rad förslag från gruppen.

– Vi tar nu de första stegen till ett fossilfritt Göteborg. Det är positivt, säger Toni Orsulic (M).

LÄS MER: Första förslagen framme – omställningen kan börja

Förslagen handlar bland annat om att skärpa stadens egen resepolicy för flygresor och att öka andelen resfria möten i stadens nationella och internationella samarbeten. Stadens kommunala bostadsbolag, Göteborg Energi och Parkeringsbolaget får också i uppdrag att underlätta en snabb omställning för fossilfritt resande och fossilfria fordon. Det handlar exempelvis om att möjligheterna att ladda fordon ska vara bra.

Dessutom får inköps- och upphandlingsnämnden i uppdrag att stötta alla stadens nämnder och bolag i att göra upphandlingar och inköp som snabbar på omställningen till fossilfria transporter. Uppdragen ska påbörjas under 2019.

Flera av politikerna ville dock se fler åtgärder, tidigare.

– Det här är en försiktig början, men tyvärr är det ett myrsteg till vad vi skulle behöva göra, säger Gertrud Ingelman (V).

Stina Sewén (Fi) lyfte även hon fram att läget är akut.

– Jag känner mig förtvivlad över att en majoritet som sitter här i fullmäktige inte inser hur akut läget är. Vi måste sluta vara herrar över jorden, säger hon.

LÄS MER: Svårt att se någon bred enighet i klimatarbetet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.