Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Vi ser ett stort behov", säger Maria Reinholdsson, klientsamordnare på Frälsningsarmén. Bild: Anna Tärnhuvud

Så ska unga drogmissbrukare få hjälp

Från var sitt håll såg de hur missbruket bland ensamkommande ungdomar växte. Nu har Agape, Frälsningsarmén och Beroendekliniken inlett ett samarbete. Sex ungdomar har hittills fått hjälp.

Till Beroendekliniken avdelning 306 vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, kom allt fler unga ensamkommande, som var i asylprocess eller fått avslag. Enligt vårdenhetschefen Petro Lindeman hade kliniken 15 patienter ur den gruppen 2017. Förra året hade antalet fördubblats.

– De har inte rätt till samma stöd som andra unga och levde under horribla förhållanden. Vi märkte att det inte fanns någon som helst eftervård, vilket vi annars alltid är noga med. De släpptes bara tillbaka till samma liv som innan. Det här ledde till en process bland oss på avdelningen. Och vi frågade oss: Vad kan vi göra?

Om de unga åtminstone hade haft ett boende kanske det kunde fungera, även om det skulle krävas en järnvilja för att sluta med missbruket, resonerade Petro Lindeman och hans personal.

– Om de inte har någonstans att bo när de kommer ut härifrån måste de börja med att leta mat och då är svårt att bli av med sitt missbruk.

LÄS MER: Ashgar har bestämt sig för ett liv utan droger

"Behöver drogfrihet"

Samtidigt hade Agape kontakt med ett 20-tal personer som inte kunde få vara hos dem på grund av att de tog droger som tramadol och heroin.

– Livet har krackelerat på olika sätt för dem. Fler är uppgivna nu och faller in en i en självdestruktivitet, särskilt de med ett tredje avslag, säger Matilda Brinck Larsen från Agape.

– Och de här ungdomarna behöver drogfrihet bland annat för att de ska kunna ta ett klokt beslut om sin framtid.

Agape och Beroendekliniken såg nu en möjlighet till samarbete för att hjälpa ungdomarna att komma ifrån drogmissbruket. Och Frälsningsarméns stödboende för missbrukare, Lilla Bommen, var också med på noterna.

– Hos oss kan de bo i väntan på en plats på Beroendekliniken, även om de är under missbruk. Efter avgiftningen kan de få ett boende hos Agape. Det blir någon slags vårdkedja, säger Maria Reinholdsson, klientsamordnare på Lilla Bommen.

Väntar på behandling

Sedan oktober förra året har Lilla Bommens två platser avsatta för unga ensamkommande som väntar på behandling. Sex ungdomar har hittills genomgått avgiftning.

– Det är killar mellan 17 och 20 år. Några av dem omfattas av gymnasielagen. Andra inte, säger Matilda Brinck Larsen.

Vi hade aldrig gått med på den rätt torftiga situation de har när de kommer ut efter två veckors avgiftning om det hade gällt andra ungdomar.

Petro Lindeman berättar att regionen gått in med pengar för ungdomsvård av den här gruppen från och med 2019. Han betonar att den här eftervårdsplaneringen är direkt anpassad till den här gruppen.

– Vi hade aldrig gått med på den rätt torftiga situation de har när de kommer ut efter två veckors avgiftning om det hade gällt andra ungdomar. Men det är där vi står, det är inte perfekt, men det är bättre och kan få dem att kunna stå emot lite till, säger han.

GP har i en serie artiklar berättat om att många ensamkommande hänger i Nordstan och att drogproblematiken är stor.. Bild: Stefan Berg

"Går inte att blunda"

Tar de plats från andra unga missbrukare?

– Någonstans kanske det nu krävs mer för att bli intagen hos oss, men jag har inget belägg för att det är så. Om vi får 30 personer från en ny grupp som måste det betyda något.

– Om vi inte hjälper dem blir det först och främst ett stort lidande för dem. Men hela samhället påverkas. De pengar som satsas på att hjälpa dem ur missbruk är en liten summa jämfört med om vi låter bli.

LÄS MER: Politiker om Nordstan: "Ingen skyldighet att lösa boende"

Det går inte att bara blunda för den situation de befinner sig i, menar Petro Lindeman.

– Det är allvar. Vi vet att många tagit sitt liv. Många har ingen trygghet, kanske inte ens en kompis, inget boende, ingen anhörig och dåligt samvete för att de inte kan skicka hem pengar till sin familj.

LÄS MER: Ensamkommande blev tung knarkkurir i Göteborg

Ser människor i nöd

Maria Reinholdsson på Lilla Bommen tycker att det är minst sagt konstigt att regeringen sjösatt gymnasielagen utan att ge den förutsättningar att fungera.

– Varför gå på gymnasiet om man inte har någonstans att sova? Snacka om att det krävs drivkraft för att ändå orka. Men nu har vi ett lagbeslut, det blir inte bättre på stan för att vi struntar i ungdomarna.

– Hade vi fått ekonomisk hjälp hade vi kunnat hjälpa fler.

Men ni gör det ändå?

– Det handlar om människor i nöd. Vi ser dagligen vilket stort behov det finns. Vi ser att det går att hjälpa dem och inget kan vara billigare rent ekonomiskt för samhället.

Läs mer:

LÄS MER: Mohammads nya liv i Sverige: Missbrukare i Nordstan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.