Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så ska Skanstorget bebyggas

Nu är det klart vem som ska få utveckla Skanstorget. Under måndagen fattade fastighetsnämnden beslutet efter att göteborgarna fått rösta i frågan.

Fastighetsnämnden har testat ett nytt grepp när det gäller att utveckla Skanstorget. Tre förslag för torget valdes ut och sedan fick göteborgarna rösta. Sammanlagt 4 293 röster har inkommit. Det vinnande förslaget, Haga hjärta Linné, fick 1 803 röster. Enligt fastighetsnämnden ordförande Jahja Zeqirai (-) är tillvägagångsättet med direktdemokrati unikt i Norden.

– Det är en historisk dag för fastighetsnämnden, för staden och framför allt göteborgarna, säger han.

LÄS MER: Stort motstånd mot planerna för torget

Arkitekter med hemmaplansfördel

Bakom det vinnande förslaget står byggföretaget Ernst Rosén. Skisserna är framtagna av Okidoki arkitekter, som har kontor alldeles intill Skanstorget. Torget har under lång tid endast använts som parkeringsplats trots att många planer och idéer funnit genom åren. Tomas Gustafson, ansvarig för projektutveckling på Ernst Rosén, menar att mycket återstår i arbetet. Skanstorget har under lång tid varit erkänt svårt att få igenom byggplaner för.

LÄS MER: Göteborgarna avgör Skanstorgets framtid

– Så har det varit i högsta grad. Det är med ödmjukhet som man går in i ett sådant här projekt. Nu följer planarbete men så är det alltid. Det finns både arkeologiska och tekniska saker att beakta, säger han.

Haga hjärta Linné fick 1 803 röster. Förslaget som kom tvåa, Emellan och emellanåt fick 1 482 röster. Det tredje förslaget, Knytkalas, fick 1 008 röster. Tomas Gustafson tror att deras förslag vann eftersom de hade ett litet annorlunda formspråk.

– Vårt förslag har en lite annan gestaltning. Vi har jobbat mycket med att koppla ihop Haga och Linné för att få kvarteret att passa ihop.

Många år till första spadtaget

När själva markanvisningen är genomförd så hoppar ärendet över till byggnadsnämnden som kommer ta fram en detaljplan för området. Många år återstår tills något kan vara färdigt, enligt fastighetskontorets direktör Martin Öbo.

– Det är mycket som kommer att behöva skruvas och anpassas och det är en ganska lång planprocess som återstår. Om mellan sju och nio år kan kanske de första lägenheterna vara inflyttningsklara, säger han.

Framtiden för Skanstorget har också skapat mycket diskussion, inte minst på GP Debatt. Bland annat har kritiken bestått i att fastighetskontoret inte tog fram ett förslag utan bebyggelse. Samtliga förslag som göteborgarna kunder rösta på var till exempel tvungna att innehålla 200 bostäder och en förskola. Jahja Zeqirai menar att det inte ingår i nämndens uppgift att inte bygga. Det som han och de övriga politikerna ansvarar för är att se till att platser utvecklas.

– Det är inte vår roll att ha ett nollalternativ. Det är hittepå, säger han.

LÄS MER: Striden om Skanstorget trappas upp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.