Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Teodor Smedius, lokalpolisområdes chef i city. Bild: Robin Aron
Teodor Smedius, lokalpolisområdes chef i city. Bild: Robin Aron

Så ska polisen stoppa olagliga sammankomster

Från och med i dag är det förbjudet för fler än åtta personer att samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Men det blir ingen aktiv spaning efter folksamlingar för Göteborgspolisen.
– Vi hoppas att människor där ute ska förstå allvaret, säger polischefen Teodor Smedius.

I måndags förra veckan meddelade regeringen att man inför nya hårda restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19. Från och med i dag, den 24 november, är det förbjudet för fler än åtta personer att samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

LÄS MER: Nya coronarestriktioner – max åtta personer får samlas

Skärpningen görs med hjälp av ordningslagen, vilket gör att polisen kan upplösa tillställningar som inte följer restriktionerna. Den som anordnar en sådan tillställning kan dömas till böter eller upp till sex månaders fängelse.

”Unikt i svensk rättshistoria”

– Det här är ju unikt i svensk rättshistoria. Våra grundläggande fri- och rättigheter är nu begränsade av det allvarliga läge som råder. Men hittills är vår uppfattning att invånarna också inser allvaret och är beredda att under en kortare period köpa de här inskränkningarna, säger Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef vid citypolisen i Göteborg.

Polisen kommer att jobba i två steg för att se till att restriktionerna följs. Dels vid tillståndsansökningar där tillstånd nekas för sammankomster för fler än åtta personer och dels genom att upplösa samlingar som inte följer restriktionerna.

Men någon aktiv spaning för att leta olagliga sammankomster är det inte tal om.

– Vi kommer att prata med dem som bryter mot förordningen. Vi kommer också att upprätta en anmälan och man kan få böter om man gör det. I de allra flesta fall kommer det att räcka, säger Teodor Smedius.

Ingen aktiv spaning efter olovliga samlingar

Alkoholstoppet på krogen efter klockan 22 har också väckt farhågor om fler olovliga svartklubbar – en tendens som polisen har sett i Stockholm. Den tendensen finns inte i Göteborg än, enligt Teodor Smedius.

– Det är inte så att vi kommer att spana i varje industriområde och skicka ut alla vi kan för att jobba med det här i förebyggande syfte. Men vi räknar med att få reda på det om det problemet uppstår. Det vi ser hittills, och som vi hoppas på, är att människorna där ute ska förstå allvaret i situationen och vare sig anordna eller besöka den här typen av verksamhet nu.

På måndagen meddelade länsstyrelsen i Västra Götaland att man följer regeringens exempel, vilket innebär att från och med i dag gäller gränsen på åtta personer även för evenemang med sittande publik.

Det undantag som finns är för begravningar där max 20 personer tillåts.

Inställda julmarknader

Åse Fransson, handläggare vid polisens tillståndsenhet, har märkt av en tydlig minskning av ansökningar sedan regeringens besked.

– Den senaste veckan har det varit väldigt lugnt och många drar tillbaka ansökningar som är under handläggning. Det är främst marknader och sådant inför jul där de kanske hade hoppats att ha något mindre event, men känner att det inte är någon mening nu, säger hon.

Gränsen på åtta personer gäller inte privata tillställningar eller till exempel trängsel på en spårvagn. Men Folkhälsomyndighetens skärpta lokala råd gäller fortfarande. Råden innebär att människor uppmanas avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och bibliotek, och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med.

LÄS MER: Smittspridningen av corona fortsätter öka i Västra Götaland

LÄS MER: Halvfullt på p-platserna efter senaste coronarestriktionerna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.