Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
2011. En utbränd bil på Litteraturgatan i Backa.

Så ska oroligheter undvikas i sommar

Feriejobb, lovaktiviteter och snabba insatser vid minsta gnista. Så ska kommunen och polisen förebygga oroligheter i stadsdelarna i sommar.

Ingen i Göteborg har glömt oroligheterna i Backa och Tynnered för några år sedan. När unga brände bilar och förstörde i sitt eget område. Sedan dess har en hel del hänt.

Kommunen har tillsammans med polisen jobbat med att ha en beredskap inför sommaren. Det handlar om att erbjuda skolungdomar sommarjobb, aktiviteter och att ha öppna fritidsgårdar. Och snabbt sätta in åtgärder innan gnistan blir till en stor eld.

Emelie Kullmyr är biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

- Jag får frågor om vi har en högre beredskap inför sommaren. Jag säger nej, vi ligger ständigt i hög beredskap. Om vi ser att det är minsta rörelse eller oro i till exempel Hjällbo tar vi kontakt med kommunen eller kommunen med oss, säger hon.

Då bestämmer man tillsammans hur närvaron ska öka. I bland kan det behövas fler uniformerade områdespoliser, ibland fler fältassistenter i kombination med vanliga vuxna som många känner.

Det finns en del områden i Göteborg där läget är känsligt emellanåt. Senast var det i Hammarkullen efter att skott avlossades vid Hammarkullsskolan en majkväll. Polisen blev synligare där under en period. Ett dialogmöte genomfördes också i området och 200 hammarkullebor kom för att diskutera tryggheten i sin stadsdel.

Den senaste tiden har bilar brunnit på lite olika platser i Göteborg, men enligt Emelie Kullmyr är det inget tecken på att nya oroligheter är på gång.

- Det brinner alltid cirka tio bilar i månaden i Storgöteborg och det som varit nu sticker inte ut, säger hon.

Representanter från Göteborgs stad och polisen har telefonmöten varje vecka och diskuterar hur läget är i kommunen. I samtliga stadsdelar har det gjorts en kartläggning om vilken beredskap som finns. Den visar att många unga erbjuds sommarjobb och det finns aktiviteter för alla åldrar. Fritidsgårdar har öppet och flera fältarbetare är i tjänst.

I stadsdelen Östra Göteborg har förvaltningen, bostadsbolagen och föreningarna gått ihop och ordnar aktiviteter som läger, simundervisning, beachvolley och star wars-kurs. På helgkvällar är det vuxenvandring i området.

- Vi har verkligen riggat inför sommaren. Det betyder inte att inget kommer hända, men vi känner att vi har massor att erbjuda ungdomar i vår stadsdel, säger stadsdelsdirektören Ulla-Carin Olsson.

På onsdagen fick kommunstyrelsen information om beredskapen inför sommaren. Och politikerna är nöjda med planen.

- Beredskapen känns bra. Som vanligt handlar det om att skapa meningsfulla aktiviteter, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M).

Polisen har ett önskemål riktat till göteborgarna inför sommaren:

- Det är mycket evenemang i sommar och den absolut bästa medicinen mot oroligheter är mycket närvarande vuxna ute, säger Emelie Kullmyr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.