Sista ordet är inte sagt i striden om privat hemtjänst och rätten för äldre att välja privat boende i Göteborg.
Sista ordet är inte sagt i striden om privat hemtjänst och rätten för äldre att välja privat boende i Göteborg. Bild: Hasse Holmberg / TT

Så ska oppositionen rädda lov i äldreomsorgen

Sista ordet är inte sagt i striden om privat hemtjänst och rätten för äldre att välja privat boende i Göteborg. Nu gör den borgerliga oppositionen sitt motdrag för att valfriheten ska finnas kvar.

ANNONS
|

Efter en trög start när systemet infördes 2018 väljer i dag åtta procent av göteborgarna att ha hemtjänst via en annan utförare än kommunen. Men nu ska möjligheten att inom ramen för lov, lagen om valfrihet, välja privat hemtjänst försvinna.

Beslutet om att avveckla systemet fanns med i den rödgröna budget som klubbades av kommunfullmäktige under torsdagskvällen. Men den borgerliga oppositionen vill inte acceptera beslutet och till onsdagens möte i kommunstyrelsen har M, D, L och KD lagt ett gemensamt yrkande om att behålla systemet samt att behålla rätten att välja privat äldreboende. De motiverar med att det "gett ökad valfrihet och självbestämmande för allt fler av stadens omsorgstagare”.

ANNONS

Räknar med majoritet

Axel Josefson, gruppledare (M), räknar med att Sverigedemokraterna och Centerpartiet ska stötta förslaget, så att det får en majoritet i kommunfullmäktige bakom sig.

– De har stått bakom lov tidigare och vi har inte sett några tecknen på att de ändrat inställning, säger han.

Axel Josefson säger att han känner ett starkt stöd från göteborgarna i frågan och att många är upprörda över att möjligheten att välja privat hemtjänst eller privat äldreboende försvinner.

– De vill verkligen ha kvar valfriheten och det tänker vi ta upp kampen för.

Ingen tidsplan

Enligt budgetbeslutet ska äldreomsorgsnämnden få uppdraget att avveckla lov. Någon tidsplan finns inte angiven och Axel Josefson menar att det finns en möjlighet att ändra beslutet innan det hinner omsättas i verklighet.

– Det kommer att ta tid att avveckla, så jag har gott hopp om att stoppa det.

Han är också kritisk till hur det tillträdande rödgröna styret – som har 40 av 81 mandat i kommunfullmäktige – hanterat frågan.

– Det är ett minoritetsstyre. Att motarbeta fullmäktiges riktning, det blir inte bra. Det kommer att bli svårt om de inte är lyhörda inför majoriteten.

Kommunstyrelsens tillträdande ordförande Jonas Attenius (S) tycker också att han har göteborgarna med sig och säger att det stora flertalet, även borgerliga väljare, vill ha mer offentlig omsorg.

ANNONS

– Vi är i första hand lyhörda inför göteborgarna. Det borde även borgerliga politiker vara.

LÄS MER:Klart: Stadens budget för 2023 klubbad av fullmäktige

LÄS MER:Möjligheten att välja hemtjänst på väg att försvinna

LÄS MER:Nu vill de rödgröna stoppa valfriheten – igen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS