Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Så ska Mr Cake överleva när hajpen försvinner

I somras öppnade Roy Fares med kompanjonen Mattias Ljungberg Mr Cake i Göteborg. Och medan de anrika konditoriernas framgångsrecept är att välja bort trenderna – vill Roy Fares satsa på att förnya sitt konditori med det amerikanska, internationella och moderna.

Roy Fares har sedan barnsben lagt sig i i vad som försiggår i köket hemma. Men det var först i hemkunskapen i skolan som han fick upp ögonen för att det faktiskt kunde vara ett jobb.

– Jag tänkte "coolt, det kan vara ett yrke. Man får ingredienser och så kan man skapa härliga grejer". Då bestämde jag mig för att det var konditor jag ville bli. Jag har alltid varit en en gottegris och följt vad min mage säger. Nu är det en passion och självklarhet att skapa med händerna.

I somras slog han och kompanjonen Mattias Ljungberg upp portarna till sitt konditori Mr Cake i Göteborg. Sedan dess har människor köat nästan dagligen för att få äta deras bakverk.

De mer klassiska konditorierna i Göteborg har tidigare berättat om sina strategier för att överleva – de lägger stor vikt vid att bortse från trenderna.

– Vi kommer aldrig kunna jämföra oss med Brogyllen eller andra ställen i Göteborg. Det är härligt att de finns samtidigt som vi har vårt. Det ska inte bara vara samma överallt, säger Roy Fares.

"Vill alltid hitta på nya grejer"

Samtidigt ser Roy Fares att det är just utveckling och förnyelse av bakverk som kommer få Mr Cake att fortsätta vara populära, även efter att nyhetens behag tillfredsställts hos kunderna.

– Vi vill ligga på topp och alltid hitta på nya grejer, nya bakverk och nya spännande saker. Det är inte bara att sätta sitt namn på det och tro att saker rullar, det gäller att vara delaktig i varje detalj. Det är också charmen med att driva bolag. När vi öppnade i Stockholm trodde vi att hajpen skulle lägga sig efter ett tag men det är fortfarande kö på helgerna, säger han.

Roy Fares uppskattar det amerikanska, något som syns i hans bakverk och kokböcker.

– De är så frispråkiga i USA och bakverken tilltalar verkligen mig: det är högt och mycket, med brownies och popcorn. Det är fantasi och svulstigt, och det är så ett bakverk ska vara. Fast ändå med smak och finess, säger han.

Vill bort från jantelagen

Det är inte bara det amerikanska bakkulturen han inspireras av.

– De som varit i USA vet hur det är, allting är väldigt mycket. Lagom existerar inte i USA och det är härligt. Jag önskar att vi får det där lite extra i Sverige också, vi behöver inte vara så jantelagsaktiga jämt.

Efter två kokböcker och kaféer drömmer han nu om att etablera sig internationellt.

– Jag skulle absolut vilja att Mr Cake finns internationellt. Man måste våga drömma och tro, jag är visionär. Men sen om det blir Oslo, Köpenhamn eller Helsingfors det får vi se.

Och blir det en till kokbok, då ska det vara om något modernt.

– Det kan absolut bli en till kokbok, men då vill jag göra en med tydlig inriktning. Om hållbarhet eller mer om det veganska. Ett tema som är mer nutida. Men jobbet tar väldigt mycket tid just nu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.