Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så ska MP få väljarna att rösta ja

Folkomröstningen om trängselskatten är här och nu. Men Miljöpartiets nya sajt vill att väljarna blickar tio år framåt och tänker på barnen. Vägvalet imponeras inte av greppet.

På onsdagskvällen lanserar Miljöpartiet i Göteborg en sajt inför folkomröstningen om trängselskatten. Partiet vill få väljarna att tänka på framtiden när de gör sitt val.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi avgör den här frågan nu, men innan det som ska finansieras är klart har ytterligare 300 000 personer flyttat till Göteborg. Dessutom har 65 000 unga, som inte får rösta i dag, fått rösträtt. De kommer att leva med resultatet men har inte en chans att påverka, säger Ulf Kamne, som är kommunalrådskandidat för MP i kommunvalet.

Det är bland annat dessa personer som Miljöpartiet vill att vi ska tänka på innan vi röstar i folkomröstningen den 14 september.

- Vi vill att man ska lyfta blicken, ställa sig frågan vad det här innebär för framtiden, säger Ulf Kamne.

På sajten får man se en film där en herre i keps spelar huvudrollen. Hur han väljer kommer att påverka vardagen för dagens förskolebarn. De får inte rösta men kommer kanske mer än kepsmannen att leva med konsekvenserna av ett ja eller nej, menar partiet.

- Vi tycker att staden ska vara till för människor, inte bilar. Då behöver människor kunna röra sig utan att skapa trängsel, luftföroreningar och buller, säger han.

Den som anonymt röstar ja eller nej på sajten har också möjlighet att skriva en motivering till sitt val. Om tio år kommer motiveringen tillbaka i ett mejl och frågan som Miljöpartiet ställer är om vi kan stå för vårt val när den dagen kommer.

Trängselskatten har minskat biltrafiken i Göteborg sedan införandet i början av förra året. Men samtidigt väntar ett stort byggstök i staden under många år för att få till Västlänken, som ju är tänkt att finansieras via trängselskatten.

- Jag tror att människor är överdrivet nervösa inför det. Tekniken gör ju att man inte längre behöver gräva tunnlar uppifrån, mycket av jobbet kan göras under jord. Samtidigt kan vi inte vifta bort att det kommer att bli stökigt. Men vi kan inte leva i ett museum, staden måste utvecklas, säger Ulf Kamne.

Vägvalet, vars huvudfråga är nej till trängselskatten och Västlänken, satsar givetvis också stort på att få ut sin åsikt inför folkomröstningen. Deras budskap kommer att höras i radio och även komma som ett utskick hem i brevlådan.

- Glöm inte att rösta nej till trängselskatten och Västlänken är den enkla uppmaningen från oss, säger Theo Papaioannou.

När han får höra om Miljöpartiets sajt tycker han spontant att det känns som skrämseltaktik.

- Jag tycker att det är ovärdigt att ta till en sådan argumentation. Alla politiska beslut påverkar ju våra barn. Dessutom har det alltid varit så att barn inte har rösträtt, säger han.

Vägvalet trycker i stället på att folkomröstningen är här och nu.

- Jag köper inte det här som Miljöpartiet spelar på, med våra barn och barnbarn. Det kan precis lika gärna vara så att vi sätter dem i skuld om vi bygger tunneln, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.