Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Så ska Lövgärdet kontra mot skadegörelsen

Förra måndagen blev Lövgärdesskolan i Göteborg totalt sönderslagen, med skador för hundratusentals kronor. Nu ska väktare bevaka skolan terminen ut. Lövgärdet kontrar med kärleksfokus. – Utbildningen är viktigast av allt, det är här i skolan förändringen måste börja, säger rektor Marika Andersson.

Minst 30 sönderslagna rutor, utspilld mat och uppbrutna skåp är några exempel på skadegörelsen. Nu vill Lövgärdesskolan ta revansch med kärlekens hjälp.

Kärleksvernissage

Kärleken är fri är Lövgärdesskolans årliga temavecka som anordnas tillsammans med bland annat Fryshuset. Polisen och ungdomsmottagningen är på plats och föreläser om allas lika värde.
– Grunden för oss med Kärleken är fri är mänskliga rättigheter, barns rättigheter och rätten att älska vem du vill. Vi diskuterar hur vi ska behandla varandra som medmänniskor och respektera varandra. Kärleken är fri löper hela veckan och avslutas på torsdag kväll med vernissage. I våras var entrén full med bilder och tavlor, det är fantastiskt att se elevernas engagemang, säger Marika Andersson.

LÄS MER: Skola sönderslagen – undervisningen inställd

Vilken roll kan skolan spela för att handskas med oron i Lövgärdet?
– Vandaliseringen mot skolan är ett stort problem som i längden innebär ett hot mot demokratin. Vi ska jobba för att det är här vi vill vara, här ska det vara tryggt och bra för folk att bo, leva och gå i skolan. Utbildningen är viktigast av allt, det är här vi måste börja.

I Lövgärdet finns en trygghetsgrupp där bland annat polisen, socialtjänsten och fastighetsägare finns representerade. Marika Andersson hyllar möjligheten till samverkan i Angered.
– Vi har försökt titta på vad vi kan göra från skolans sida, och utgå därifrån. Vi som jobbar här försöker öppna upp Lövgärdet och hitta lösningar.

Nattvandring

Åtminstone terminen ut kommer det kvällstid finnas väktare som patrullerar området kring Lövgärdesskolan. Stadsdelsförvaltningen har även ett samarbete med ett antal föreningar som nu kommer att ordna nattvandringar i flera av Angereds stadsdelar. 

Vad har ni för taktik när det gäller öka tryggheten i området?
– Vi ser allvarligt på höstens händelser. Därför gör vi ännu mer för att stärka tryggheten, genom till exempel nattvandringar. Det finns många goda krafter i civilsamhället i Angered som stöttar oss i arbetet, bland annat föreningar och föräldrar. Deras insatser är viktiga. Vi kommer även att ha fler väktare på plats, säger Rikard Ernebäck, stadsdelsdirektör i Angered. 

”Vi hade inga fritidsgårdar när vi växte upp”

Utanför skolan är Arek Tofil på väg in till apoteket för att köpa medicin.
Han arbetar idag som snickare i Angered och gick själv på Lövgärdesskolan som liten.
– Jag hörde vad som hade hänt med skolan, det är fruktansvärt. Vill man inte gå i skolan, gör inte det då. Men förstör inte för andra. Det här ska inte behöva hända.  

LÄS MER: Efter skolförstörelsen – kommunen vill ta krafttag mot otryggheten

Hur var det när du växte upp i Angered?
– Jag upplevde att det då var väldigt mycket lugnare och tryggare. När jag gick i skolan visste vi inget om droger, när min kusin tio år senare gick i skolan rökte nästan alla i hans klass på.

Arek Tofil växte upp i ett hem utan en pappa närvarande och tycker föräldrarna spelar en stor roll.
– Min mamma uppfostrade mig ensam utan hjälp och satte gränser. Det måste börja med att det finns krav på dig hemifrån. Vi hade inga fritidsgårdar när vi växte upp i Angered.

Skulle du själv sätta din son i Lövgärdesskolan?
Aldrig. Det är inte en trygg miljö, vi funderar på att flytta från Angered.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.