Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När det blir minusgrader riskerar hemlösa och andra utsatta att frysa ihjäl. Göteborgs stad förbereder nu övernattningsplatser för att kunna hjälpa dem. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
När det blir minusgrader riskerar hemlösa och andra utsatta att frysa ihjäl. Göteborgs stad förbereder nu övernattningsplatser för att kunna hjälpa dem. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Så ska Göteborgs stad hjälpa hemlösa och utsatta i vinter

När minusgraderna härjar i Göteborg far hemlösa och socialt utsatta EU-medborgare illa och riskerar att frysa ihjäl. Efter förra årets kritik har Göteborgs stad lagt upp en plan för att ingen ska behöva sova utomhus i kylan denna vinter.

I vintras var det riktigt kallt i Göteborg under en längre tid, temperaturen låg långt ner på minusskalan, både på dagtid och nattetid. Under majoriteten av januari och februari låg temperaturen på mellan sju och tio minusgrader, den 12 februari sjönk temperaturen ända ner till minus 14 grader. Lägg till lite blåst på det, så känns det mycket kallare. Med sådan kyla fryser alla, men allra värst är det för de som inte har ett hem att värma sig i.

Göteborgs Stadsmission mötte i vintras hemlösa som bokstavligen höll på att frysa ihjäl. Johanneskyrkan öppnades så att hemlösa kunde få en varm sovplats och något att äta.

Kommunen var inte lika snabb med att hjälpa de som behövde en sovplats när det blev riktigt kallt, vilket de fick kritik för, av bland annat V och MP. Ämnet gav upphov till en hetsig debatt på ett möte i kommunstyrelsen i februari.

– Vi tog till oss den kritiken. Vi kunde hjälpa de som akut behövde sovplatser, men vi behövde en längre startsträcka, säger Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst.

Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst jobbar för att hemlösa och utsatta får sovplats inomhus i vinter när det blir kallt. Bild: Privat
Edita Paljevic, verksamhetschef i socialförvaltningen Sydväst jobbar för att hemlösa och utsatta får sovplats inomhus i vinter när det blir kallt. Bild: Privat

För att inte samma problem ska uppstå i år igen, har en samverkansgrupp startat, där man nu lagt upp en plan för vintern, i god tid. Detta för att säkerställa att man kan erbjuda de som inte har någonstans att sova en plats i vinter när kylan slår till. Ett arbete som blir ännu mer aktivt när det blir riktigt kallt.

I gruppen ingår kommunen och frivilligorganisationer. I vinter kommer de att samarbeta för att vara bättre förberedda om det blir riktigt kallt, och kan snabbt öppna fler platser vid behov.

LÄS MER: Het debatt om sovplatser för hemlösa på kommunstyrelsen

LÄS MER: Jeanette Höglund startar fritidsgård för hemlösa pensionärer i Göteborg

Akut hemlöshet

Ett 30-tal personer lever i akut hemlöshet i Göteborg och saknar någonstans att sova varje natt. Av olika anledningar härbärgerar de på stadens bänkar och i offentliga miljöer.

– Inom socialförvaltningen finns personal som är ute på gator och torg och pratar med de som bor ute, och försöker att motivera dem att ta emot hjälp. Och erbjuda dem övernattningsplatser – vilket görs året runt, säger Edita Paljevic.

Övernattningsplatser finns bland annat på uppsökarenheten och Räddningsmissionens boende, 35:an, och på akutboendet Alma som är ett kvinnoboende.

En grupp som är extra utsatt är kvinnor i hemlöshet, vilka personalen jobbar aktivt för att hjälpa, bland annat genom att träffa dem på Huldas Hus som är en mötesplats för kvinnor som är hemlösa.

– Vi har nu intensifierat det uppsökande arbetet kring kvinnor som lever i hemlöshet, för att säkerställa att de får en övernattningsplats i vinter.

Nytt för i år är att de utökat den uppsökande enheten med en socialsekreterare, som kan fatta beslut på plats, till exempel för personer som har svårt att ta sig till ett socialkontor.

LÄS MER: Johanneskyrkan som ett andra hem för Marie

Utsatta EU-medborgare

Socialt utsatta EU-medborgare kan vända sig till Station Nord, där det finns 90 platser, varav 40 av dem upptagna just nu, så där finns mer kapacitet. För att stötta den gruppen inför vintern har kommunen ett pågående förebyggande arbete, där de har ett uppsökande arbete tillsammans med frivilligorganisationerna, där det finns personer som kan deras språk, enligt Edita Paljevic.

– Vi jobbar med dem, så att de kan ta sig hem innan vintern, så de inte far illa här.

Hur planen ser ut nästa år kan hon inte säga nu, utan kommunen gör en ny plan varje år ut efter hur behoven ser ut.

LÄS MER: Rödgröna kräver att kommunen agerar för de hemlösa

LÄS MER: Johanneskyrkan öppnar för hemlösa i kylan

LÄS MER: Göteborgs Stadsmission samlar in vinterkläder till barnfamiljer

Hemlösa i Göteborg

I Göteborg lever 472 vuxna i akut hemlöshet enligt Socialstyrelsens definition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.