Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild

Så ska Göteborg lösa boenden till nyanlända

Läget är akut och en krisplan på gång. 350 av de 880 nyanlända som ska flytta till Göteborg i år saknar ännu någonstans att bo. Kommunen förbereder förslag på nya platser för tillfälliga bostäder, trots att fastighetskontoret inte längre tror på modellen.

Tidsplanen för att få fram 1 000 temporära bostäder för nyanlända har havererat. Nu letar kommunen med ljus och lykta efter lösningar som åtminstone kan ge tak över huvudet innan fler regelrätta bostäder finns på plats.
Martin Öbo, tillförordnad fastighetsdirektör i Göteborgs kommun, arbetar med en krisplan. Han har skrivit brev till berörda förvaltningar och bolag för att bett dem att bidra med idéer.
– Jag skriver utifrån den situation vi är i nu. Vi behöver tänka klokt och tillsammans. Det är pronto!
Han räknar med att få svar i slutet av veckan och hoppas på nya förslag att gå vidare på. Innan årets slut måste det finnas någonstans att bo för de nyanlända som anvisats till Göteborg.

Akuta lösningar

Förutom de 230 lägenheter som det kommunala bostadsbolaget Framtiden AB bidragit med i år, är de bostäder som hittills tagits fram mer eller mindre akuta alternativlösningar. Modulbostäderna skulle hålla en normal bostadskvalitet och stå kvar drygt tio år. Nu får standarden stryka på foten och det handlar till exempel om boende i villavagnar på Lilleby camping. 
– När lägenheterna från Framtiden nu gått åt, växlar vi över till Lilleby. Vi håller som bäst på att skriva de första kontrakten, säger Martin Öbo. 

Uppförande av flytande bostäder vid kajen på Röda Sten finns fortfarande med i diskussionerna. Andra förslag som nämns i kommunens handlingar handlar om boenden på enkla hotell, som Formel 1i Sisjön.
– Det är en prekär situation, säger Martin Öbo. Vi för diskussioner med ett flertal olika parter, även externa. Vi tittar på lokaler för ensamkommande, men som nu inte används. Kan de ställas om och användas som tillfälliga bostäder?

Halvering av antal bostäder

Först i mitten eller i slutet av 2017 kan de första modulhusen i Askimsviken kan stå klara, något senare kan även bostäder på Kärralundsvallen och Lemmingsvallen vara inflyttningsklara. För dessa tre platser handlar det om totalt cirka 150 bostäder, betydligt färre än de ursprungliga planerna. Något som oroar Martin Öbo:
– I princip är det en halvering av vad vi trodde det skulle vara.

Fastighetsnämnden ordförande Jahja Zeqiraj (S), som i mångt och mycket är självkritisk till arbetet med att ta fram temporära bostäder säger: 
– I nästa nämndbeslut kommer vi att vara tydliga med att det ska handla om minst 100-150 bostäder på varje plats, säger han.

Tror inte på modellen

Sedan slutet av augusti har fastighetskontoret i uppdrag att ta fram förslag på fler platser. Martin Öbo betonar att det inte finns något färdigt förslag ännu och att de nya platserna ska vara klara till fastighetsnämndens decembermöte. 
– Innan dess kommer vi att presentera platserna på en pressträff och ha informationsmöten för allmänheten.
Fastighetskontoret skickade signaler redan i juni att de inte längre tror på modellen med temporära bostäder. Trots det gav den politiska nämnden tjänstemännen i uppdrag att leta efter nya platser.
– Vi förhåller oss naturligtvis till nämndens beslut och är lojala, säger Martin Öbo. Men vi tror inte längre att det är en framkomlig väg. Det handlar om tidsaspekten, ekonomin och integrationen.

Varför väljer fastighetsnämnden att gå på tvärs mot tjänstemännens bedömning? Jahja Zeqiraj säger att bedömningen får professionen stå för.
– Vi har en bra dialog med fastighetskontoret. Men faktum kvarstår: uppdraget är att ta fram 1000 bostäder och det ska fullgöras. Det har skett förändringar sedan starten: Behovet ser annorlunda ut, men är fortfarande stort. Då handlade det om 300-350 boende på varje plats, med många ensamkommande. Nu är vi tydliga med att 100 upp till 200 boende per plats är lämpligt.

Nya platser

GP erfar att en av de platserna man nu tittar på är parkeringen mittemot Masthuggstorget i Majorna-Linné. En annan plats som finns med i diskussionerna ligger i Lexby i Västra Hisingen. 
I juni beslutade en enad stadsdelnämnd i Majorna-Linné att säga ja till temporära bostäder för nyanlända. Nämnordförande Bosse Parbring (MP) tror att de flesta invånarna ser positivt på det.
– Vi har ännu ingen plats att ta ställning till, men vi vill gärna vara med och dela ansvaret för nyanländas bostäder, säger han. 

Men innan några modulhus kan stå färdiga, där och på andra platser i Göteborg, har det blivit 2017. 
För de 350 nyanlända som behöver tak över huvudet innan årets slut blir läget alltmer akut. 

Läs även: Hon hyr ut en bostad till nyanlända

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.