Så ska du tänka i jakten på norrsken

Västsvenskarna fick norrskensfeber förra veckan – och det ser ut att finnas goda chanser att se fenomenet igen de kommande åren. Men hur ska man tänka för att få syn på det i Västsverige? Observatoriets svar: Bege dig norrut och vänd Göteborg ryggen.

ANNONS
|

Flera läsare hörde av sig till GP och andra västsvenska medier i början av 2022 med bilder över ett ovanligt starkt norrsken över Västsverige. Och faktum är att chanserna för att få se norrsken i södra Sverige ökar de kommande åren, eftersom solen befinner sig i ett så kallat solmaximum med extra mycket aktivitet.

Det betyder alltså att det finns hyfsat goda möjligheter för den som missade norrskenet sist att få se det snart igen utan att behöva bege sig till Norrland. Men hur ska man tänka egentligen i jakten på aurora borealis?

– Det första jag kan konstatera är att förutsättningarna för att få syn på norrsken i Göteborg har blivit rejält mycket sämre. Det har blivit mer belysning som inte är till stor hjälp för människor men som ofta orsakar problem för djur och natur, säger Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers.

ANNONS

Positivt för Angered och Ale

Göteborg har bokstavligt talat blivit en mer upplyst stad och en förutsättning för att se norrsken är mörker. Så för den norrskenssugne gäller det att försöka lämna ljuset, bege sig till Göteborgs norra delar och vända staden ryggen.

– Just med norrsken så vill man ha den mörkaste delen av himlen norrut, säger Robert Cumming.

Flera läsare i Ale kommun hörde av sig till GP när norrskenet syntes sist. Och det är helt logiskt, eftersom kommunen ligger norr om Göteborg och inte är lika ljusförorenad.

– Specifika platser vet nog var och en själv var man kan se himlen bäst. Men i Göteborgsområdet är det bättre att vara i exempelvis Angered för att få syn på norrsken, säger han.

Han lyfter även fram Hisingen som exempel och att skärgården kan funka fint så länge Göteborg inte ligger i vägen norrut. Det innebär att kranskommunerna söder om Göteborg har betydligt sämre förutsättningar för att ett tydligt norrsken ska synas.

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers, tipsar om hur man lättast ska kunna se norrsken i Göteborgstrakten.
Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium vid Chalmers, tipsar om hur man lättast ska kunna se norrsken i Göteborgstrakten. Bild: Chalmers

Månen och tur spelar roll

Men det gäller även att ha tur i norrskensjakten. Bara för att förutsättningarna är goda för norrsken betyder det inte att det kommer att synas varje klar och mörk natt. Där tipsar Cumming om att hålla koll på sociala medier och sajter som spaceweather.com för att se var norrsken kan synas.

ANNONS

– Man kan aldrig riktigt vara säker. Det räcker med att man är en halvtimme för sen, så missar man det vackra på himlen, säger han.

En annan sak som kan påverka sikten är månen. Att det var nära fullmåne när norrskenet syntes sist är ovanligt, eftersom ljuset från månen också kan förorena sikten över resten av himlen.

Och Robert Cumming ser ändå ett värde i att chansa på att ge sig ut på norrskensjakt en mörk och klar afton.

– Man kan få upptäcka andra häftiga saker. Man kan titta på en fantastisk stjärnhimmel, få se ett stjärnfall eller bara njuta av Vintergatan.

LÄS MER:Så förklarades norrskenet förr i folkloren

SMHI: Oklart

Men hur ser det ut vädermässigt framöver i Göteborgsområdet? För trots allt måste ju molnen vara borta om man ska kunna skåda stjärnhimlen över huvud taget.

– I mitten av veckan ser det ut att bli ostadigt väder så det minskar ju möjligheterna till en klar natt. Men natten till fredag ser det ut att bli tidvis klart väder i Göteborgsområdet, säger Emma Härenstam, meteorolog vid SMHI.

Molnprognoser är enligt henne ofta vanskliga att få exakta längre fram i tid. Men det ser ut att finnas en tillfällig högtrycksrygg i slutet av helgen som kan ge möjligheter till klara nätter, och därmed viss chans till att sikta norrsken.

ANNONS

LÄS MER:Norrskensjägarna: Det kommer mer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS