Så ska brottsligheten runt Stigbergstorget minska

Efter flera rån, omfattande drogförsäljning och skadegörelse går nu flera aktörer i området runt Stigbergstorget samman för att få bukt med problemen.
– Drogscenen ökar risken för knivdåd eller i extrema fall skjutningar, säger Roberto Tomé som är kommunpolis i Majorna-Linné.

ANNONS
|

En sen lördagskväll i slutet av september blev en ung man rånad av ett ungdomsgäng vid Stigbergstorget. Mannen blev knivskuren i halsen och tvingades att sy 41 stygn.

Händelsen är en av de mest uppmärksammade brotten i området det senaste året – men GP har även rapporterat om rån och misshandelsfall i både Gathenhielmska parken och längs med Bangatan där både droger och knivar har varit inblandade.

Stigbergstorget en kväll i november.
Stigbergstorget en kväll i november. Bild: Petter Trens

Stöket och brotten har nu fått fastighetsägare och organisationer i området att agera. I samarbete med kommunen har man bildat föreningen (B)id Stigberget. Tanken är att ta ett gemensamt ansvar för gatorna, torgen och parkerna i området, berättar arkitekten Tina Karling Hellsvik som är ordförande.

ANNONS

– Om man tittar på Stigbergstorget är det ett icketorg idag. Det är ingen ordning på parkeringen eller vistelseytorna. Den gröna miljön är inte heller särskilt omhändertagen. Gathenhielmska parken används som toalett och är inte tillräckligt upplyst eller trygg. Den hålls inte så ren och trivsam som den skulle kunna vara. Och trapporna upp till Masthuggskyrkan är nedklottrade med graffiti.

– Det är för många mörka prång och miljöer. Droghanteringen har för stora möjligheter att fortgå i olika gömda vrår. Området behöver mer omsorg.

LÄS MER:Edgar blev knivskuren och rånad

Narkotikahandeln grundproblemet

Roberto Tomé, kommunpolis i Majorna-Linné, säger att Stigbergstorget, precis som många andra knutpunkter i Göteborg, lider av en förhöjd brottslighet. Narkotikahandeln – som ofta handlar om cannabis, marijuana, hasch eller tramadol – utgör grunden.

– Drogscenen ökar risken för knivdåd eller i extrema fall skjutningar. Ibland kan det handla om en affär som gått fel där man börjar slåss och bråka med knivar.

LÄS MER:Här säljs knarket i centrala Göteborg

Han berättar att situationen kring Stigbergstorget pendlar mellan vad de brukar beskriva som en dold narkotikahandel och en öppen drogscen.

– När det är en öppen drogscen är det mer oförsiktigt för att man inte märker av några konsekvenser. Man kan stå vid en busshållplats och sälja knarket för att ingen ringer polisen ändå. Därför är det väldigt passligt att föreningen bildas nu innan det är har gått för långt som i exempelvis Brunnsparken om man ska jämföra. Men där är det en helt annan problembild.

ANNONS

LÄS MER:Flera frihetsberövade efter rånet mot Edgar

Flygbild över området som (B)id Stigberget har avgränsat.
Flygbild över området som (B)id Stigberget har avgränsat. Bild: (B)id Stigberget

Långsiktigt projekt

Området som föreningen (B)id Stigberget har avgränsat sträcker sig mellan Oscarsleden i norr och bensinstationen vid hållplatsen Fjällgatan i söder. I öster inkluderas Masthuggskyrkan och Stadsmissionens Johanneskyrka medan gränsen i väster går längs med Kommendörsgatan.

– Fastighetsägarna ska se över portarna. Är de dåligt belysta? Kommer folk in och kan ha tillgång till vindar och källare eller har man bra koll på sin fastighet? Lagar man rutor när de går sönder? Sådana små saker kan bli signaler om att man inte bryr sig tillräckligt om området. Föreningen blir en plattform för samordning och kommunikation, säger Tina Karling Hellsvik.

Till en början ska föreningen göra en kartläggning av brottsstatistik i området. Till våren kommer man att synas i området när man städar. Men Karling Hellsvik betonar att det handlar om ett långsiktigt projekt.

– På en tioårsperiod kommer man se märkbara skillnader. Första året är det mycket arbete med att nå ut med vad vi gör och syftar till. Sen har kommunen sina demokratiska processer som tar tid. Men om jag får drömma kanske det finns en plan för hur Stigbergstorget kan byggas om inom fem år där vi har varit en pådrivande kraft. Men det handlar inte om att göra Majorna till något annat än vad det är. Vi vill förstärka de unika värden som finns.

ANNONS

LÄS MER:Så kan Gathenhielmska trädgården se ut i framtiden

Fakta: (B)id Stigberget

BID står för Business Improvement District och är namnet på en stadsutvecklingsmodell för att få många lokala aktörer att samlas runt ett gemensamt intresse som ska skapa värde för samtliga som bor eller verkar i ett område.

(B)id Stigberget bildades officiellt den 17:e oktober. Parentesen runt B i namnet ska signalera att ordet business är nedtonat. ID ska stå för Identitet.

Styrelsen består av representanter från fastighetsägarna: Wallenstam, Familjebostäder, Alexandersson Fastigheter i Göteborg AB, Swegol Fastighetsförvaltning AB och Higab samt adjungerade medlemmar från Trafikkontoret, Fastighetskontoret, Park- och naturförvaltningen och SDF Majorna-Linné. Ordförande är arkitektkonsult Tina Karling Hellsvik och verksamhetsledare är Johanna Talje.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS