Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Möte. Ulrika Falk på Räddningsmission tycker att boenden behöver anpassas bättre efter behoven hos utsatta EU-migranter. Fyrabarnsfamiljen Antonova Biserova - Petroff har bott i en bil på Heden i nära en månad.

Så ska boendet på Heden stoppas

Ett 15-tal har forslats bort och en ny räd är på gång. Men boendet fortgår.

Att fattiga EU-medborgare, de flesta från Bulgarien, bor i bilar parkerade på Heden har varit känt under flera år. Göteborgs kommun har fått ta emot många klagomål om att de boende upptar platser och att det blir smutsigt och skräpigt i området. Nu har Göteborgs parkeringsbolag bestämt sig för att sätta stopp för boendet på parkeringen genom att forsla iväg de bilar som står långtidsuppställda utan att betala.
För två veckor sedan gjordes ett första tillslag och ett 15-tal fordon forslades bort från parkeringen. Enligt Daniel Sandström, chef för kundservice på Parkeringsbolaget fanns då totalt nära 40 bilar som lappats för parkeringsböter ett flertal gånger och därför var aktuella för att köras bort från Heden. 
– Det är en komplicerad situation där andra parkerande och de som bor i närheten hör av sig till oss om att det är mycket stök, säger han.

Polis övervakade

Det är trafikkontoret som tillsammans med Parkeringsbolaget sköter bortforslandet av fordon från Heden. Vid insatsen för två veckor sedan fanns också polisen med och övervakade det hela.
Enligt polisen och Parkeringsbolaget gick det hela lugnt till. EU-migranterna informerades om vad som gällde och fordonen fördes från platsen. Men en källa, som bevittnade det hela, ger en annan bild av det som hände: 
– De fick bara stiga ur sina bilar och ta med sig sina grejer. Många förstod inte vad som hände. Det fanns ingen tolk med. Det var flera barn där och allt var förvirrat, säger hen.
Uppgiften om att det inte fanns någon tolk med bekräftas senare av Parkeringsbolagets presskontakt.
– Men några kunde lite svenska och ska ha översatt till sina landsmän, säger Maria Berntsson.
Therese Wodall från social resursförvaltning säger att kommunens fältarbetare informerade de boende om vad som skulle hända kvällen innan bilarna forslades bort.
– De erbjöds plats på något av våra tillfälliga boenden. Många valde också att åka hem, säger hon.

Tillbaka på Heden

När GP: team var på Heden förra veckan träffade vi flera EU-migranter som bodde i bilar, bland dem ett antal familjer med barn. I gårdagens GP berättade en av dessa familjer att de inte ser något bättre alternativ att lösa sin boendesituation på och därför stannar kvar på parkeringen.
Parkeringsbolagets Daniel Sandström är också medveten om att det fortfarande bor människor på platsen.
– Det var ganska lugnt på Heden i två dagar efter att vi forslat bort bilarna, säger han. Nu är det 30-40 bilar där igen. Men vi kommer att fortsätta med våra insatser till situationen har förbättras.
Trafikkontoret uppger att det inom en snar framtid kommer att bli aktuellt med en ny insats för att forsla bort fordon från Heden.

Inte för barn

Kommunen har i samarbete med frivilligorganisationer ett boende med 35 övernattningsplatser för hemlösa EU-medborgare. Boendet går att boka tre nätter i rad. Kvinnor och män har separata rum. Enligt kommunen är det tillräckligt och boendet har inte varit fullbelagt den senaste tiden. 
Ulrika Falk på Göteborgs Räddningsmission anser att boendet inte är tillräckligt avpassat för dem det gäller. Exempelvis kan inte barn tas med.
– De som rest hit i desperat jakt på försörjning är inte intresserade av att få en sovplats ett par nätter. Hjälpen borde anpassas mer efter behoven, säger hon.
Göteborgs Räddningsmission efterlyser särskilda uppställningsplatser med sanitära möjligheter för att lösa situationer, som den på Heden, på bästa sätt för alla inblandade.
– Man säger att man är rädd för att bygga in en misär – men den finns ju redan. Då får man försöka hitta nya strategier för vad man kan göra åt det, säger Ulrika Falk. 
Men Therese Wodall från social resursförvaltning säger att kommunen inte har några planer på uppställningsplatser för bilar och husvagnar.
– Vi tittade på om det skulle vara möjligt för ett par år sedan. Men det är inget som politiken gått vidare på sedan. 

Många framhåller att situationen för utsatta EU-medborgare är en komplicerad. Man ser den enskildes utsatthet, men pekar också på hemländernas ansvar. Ulrika Falk på Räddningsmissonen tycker inte man kan låta det stanna därvid.
– Världen har bytt form. Det vi måste vi inse och hitta kreativa sätt att bemöta det på ett värdigt sätt för alla människor. 

Läs även: Flexibla boenden utlovas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.