Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så ska bassängerna få renare vatten

Luktar du klor när du kommer ur simbassängen? I så fall har du inte duschat ordentligt före badet. Det vill stadens simhallar ändra på nu.

Med en 37 sekunder lång film i simhallarna och på sociala medier ska hallarnas besökare bli bättre på att bli "poolklara". I stegen ett, tvål (!) och tre visas hur badkläderna måste av, kroppen tvålas in och håret schamponeras innan det är dags att gå till bassängen. Och underkläder under badkläderna är inte tillåtna – filmens animerade figur får bakläxa på sina kallingar som trendriktigt sticker upp i badbyxornas linning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Duschar med badkläderna på

– Sveriges simhallar gör hygienkampanjer med jämna mellanrum för att få fler att tvätta sig rätt. Alla vet att de ska duscha innan bad – men vi ser att duscha betyder olika saker för olika personer. De flesta duschar med badkläderna på, säger Helena Eriksson, planeringsledare för bad på idrotts- och föreningsförvaltningen, och fortsätter:


– När smuts, det vill säga bakterier, svett, deodorant och smink skiljs av i duschen fastnar de i badkläderna och följer med in till bassängen.


Många låter bli att tvätta håret innan badet, berättar hon. I stället tvättar de håret efteråt, för att slippa klorlukt.


– När vi vid ett tillfälle frågade besökare om de brukar lukta klor efteråt svarade 90 procent ja. Men det betyder att de inte duschat ordentligt innan. Klor luktar bara när det reagerar med smuts.

Pinsamt vara naken

Angered Arena har en av de fyra simhallar som ingår i kampanjen mellan 7 och 19 februari. Joel Eriksson, teamledare för bad, berättar att man tar vattenprover två gånger om dagen i alla bassänger, samt vid behov om man ser att det är väldigt många i vattnet samtidigt.


– Vårt vatten har blivit renare och renare för varje år sedan vi öppnade. Så trenden är positiv. När vi skaffade automater med gratis tvål visade det sig vara en otroligt bra sak att göra, säger han. Men när belastningen är hög, som på helgerna, då stänger vi bassängerna en timme om dagen för att vattnet ska återhämta sig.


Efter satsningen på tvål riktar sig kampanjen Bli poolklar även nu in sig på underkläder. Många har dem under badkläderna.


– Det kan vara pinsamt att vara naken, därför behåller man underkläderna på. De är ofta gjorda av bomull, som är organiskt. Kloret fastnar i bomullen och fibrer fastnar i våra filter. Det enda man får ha i bassängen är rena badkläder av syntet, säger Joel Eriksson.
Den som vill bada i mer täckande badkläder, till exempel burkini, kan göra det – så länge de är i badklädesmaterial och inte har underkläder under.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.