Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tomas Dennerbrant bor på Hisingen och har inte betalat en enda krona än på trängselskatten. "Jag cyklar om det behövs." Han tycker att betalstationerna är felplacerade.

Så ser den typiske motståndaren ut

Göteborgs universitet gör regelbundet undersökningar som handlar om medborgarnas åsikter om trängselskatten.

En av dem, som bygger på siffror mellan 2006 och 2011, visar att det finns geografiska skillnader då det gäller attityden till trängselskatt.

Mest negativa är boende i Tuve-Säve. I Torslanda, Backa och Kärra-Rödbo är den negativa inställningen bara marginellt svagare.

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap på Göteborgs universitet, har gjort undersökningen.

- Det handlar inte om att folk inte tycker de har råd, utan mer en princip och ett allmänt utslag av att det finns bilfientlighet, säger han.

I Bergsjön, Härlanda, Örgryte och Centrum är den negativa inställningen klar men svagare än i övriga stadsdelar. Det som kan påverka inställningen är hur kollektivtrafiken uppfattas.

- De som har bra kollektivtrafik var mindre negativa till trängselskatten, säger Folke Johansson.

Bland dem som bor i de mest centrala stadsdelarna är motståndet också mindre, alltså särskilt lågt i Linnéstaden och Majorna.

- De som har bosatt sig i Haga och Linnéstaden har i större utsträckning än andra inte egen bil. De är oftare miljöpartister eller har ett miljötänkande. Därför är de mer positivt inställda till trängselskatten. Rent generellt har de också högre utbildning, säger Folke Johansson.

De som är mest negativa bor ofta lite utanför centrum, har ofta egen bil och saknar högskoleutbildning. Men det handlar inte om att man inte har råd att betala.

- Snarare handlar det om princip.

Men det som många retar sig på, oavsett i vilken stadsdel de bor, är betalstationernas placering. Alla måste betala (förutom utländska fordon än så länge) utan att vare sig åka in eller ut i de centrala delarna av staden.

- Placeringen spelar med stor säkerhet en viktig roll för missnöjet i vissa stadsdelar, säger Folke Johansson.

Så här ser den typiske motståndaren ut:

Saknar högskoleutbildning

Är politiskt ointresserad

Har lågt förtroende för politiker

Bor utanför betalstationerna

Är över 40 år

Står till höger politiskt

Källa: Göteborgs universitet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.