Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fyra förslag. Övre bilderna: Ocean Industries bostadsplattform har 145 lägenheter. Längst ned till vänster: Sweoffshore Maritimes lösning är en pråm liknande den på bilden. Till höger: Marinkonsult presenterar två olika förslag på bostadsplattformer.

Så ser de flytande bostäderna ut

Tre företag har lämnat in fyra olika förslag på flytande bostäder förankrade vid kajen vid Röda Sten. Ett av dem kan bli verklighet i höst.

Förra måndagen var deadline för att lämna ansökan om att driva boende för nyanlända vid kajen i Röda Sten. Tre företag har anmält sitt intresse. GP har tagit del av ansökningarna och kan också visa några av de bilder som företagen skickat med i sin ansökan till Göteborgs kommun.
Idén om att förankra tillfälliga bostäder vid Röda Sten kommer av behovet att snabbt och enkelt kunna få fram genomgångsbostäder för personer som fått uppehållstillstånd och kommunplacering i Göteborg. När politikerna gav fastighetskontoret i uppdrag att hitta en lämplig plats för en flytande bostadslösning föll valet på kajen i Röda Sten. Mellan 100 och 200 boendeplatser ska rymmas här är det tänkt.

Martin Öbo, t f fastighetsdirektör, betonar att anbuden från de tre företagen kommer att behöva kompletteras. 
– Anbuden måste vara jämförbara så att vi kan gradera dem och välja ut en kandidat att gå vidare med. Innan vi kan göra det behövs kompletteringar och tolkningar, säger han.

Containrar

Det nystartade Göteborgsföretaget Ocean Industries bostadsplattform har 145 lägenheter i två olika storlekar, 18 respektive 27 kvadratmeter. Moduler placeras på ett antal betongprotoner och gjuts ihop till en enhet. Modulerna består av särskilda containrar som inreds till kompletta lägenheter, med toalett och möjligheter till självhushåll.  
Produktionen sker dels i Falkenberg och dels i Frihamnen. Tre månader efter ett positivt besked från kommunen ska bostäderna kunna finnas på plats. 

Pråm

Sweoffshore Maritime har sin bas i Västra Frölunda. Deras förslag är en pråm som kan ta omkring 200 boende. Här ska det finnas möjlighet att utforma lösningar för familjer på upp till åtta personer. Pråmen på bilden som de skickat med hör till ett annat projekt och ska mer ses som inspiration än en färdig lösning, uppger de. När de får mer konkreta uppgifter om vilka som ska bo i pråmen ska de kunna utforma boendet efter det. 

Bostadsplattform

Marinkonsult, med säte i Landskrona, presenterar två olika förslag. Det ena alternativet är en bostadsplattform som senast användes som bostad för 300 personer under arbetet med ett muddringsuppdrag i Suezkanalen. Som max kan 436 personer bo här. Det andra alternativet har ett mer spektakulärt yttre och inkvarterade 100 personer när en stor gasanläggning byggdes på Shetlandsöarna. Här skulle 396 personer kunna bo som mest.
Marinkonsults boenden kan anpassas så det finns plats för en till fyra personer per hytt, med dusch och toalett. Båda alternativen har gemensamt kök samt en restaurangdel. 

Läs även: Bråttom få fram boenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.