Så rustar polisen i Göteborg inför helgen

Summerburst, Hela Dagen Lång, strålande sol och firande studenter. Helgen i Göteborg kommer att bli fullspäckad och polisen har fått utöka sin bemanning och spärra av Götaplatsen.
– Det kommer finnas poliser lite överallt. Alla som kan jobba får jobba, säger Ola Skogsberg, polisen Göteborg City.

ANNONS

Studentflaken och festerna avlöser varandra i Göteborg och i helgen är det två dagar av festivalen på Summerburst på Ullevi och ”Hela Dagen Lång” under lördagen på andra Långgatan.

Dessutom ska det bli 20 grader varmt och strålande solsken. Det innebär en hektisk helg för polisen.

– Det kommer vara hårt ansträngt. Det är lite evenemang som tarvar massor av personal, så det kommer finnas poliser. Alla som kan jobba får jobba, säger Ola Skogsberg, chef för kommunområde Göteborg City.

Efter två år av pandemi har inte studenten kunnat firas som vanligt förrän nu. Polisen har därför fått ta in extra bemanning även under veckodagarna.

ANNONS

– Det är för att se så allt går rätt till, att ingen kommer till skada. Historiskt har vi alltid haft lite mer bemanning för att se till att det firas men att det firas organiserat och inte ballar ur, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

”Fyllecellerna används flitigt”

Festandet pågår dag som natt i centrala delarna av Göteborg.

– Misshandel och fylla är de stora bekymren. Man börjar ju redan i gryningen nästan och har champagnefrukost. Vi hjälper många hem och några får tyvärr sova ruset av sig hos oss. Fyllecellerna används flitigt. Men i möjligaste mån försöker man ju se till att föräldrar kommer eller att man kör hem dem.

Det är som vanligt Kungsportsavenyn som är mest utsatt för stök. Flaken kör just den vägen och många vill gärna bada i Poseidons fontän. Polisen har därför en extra hög närvaro just där.

Under onsdagen fick ett gäng omhändertas för bland annat försök till våldsamt upplopp.

– Fontänen blir avspärrad på dagen. Blir det för stökigt så hävdar man ett PL 24-område. Då kan man särskilja vilka som får komma in. Oftast kanske det inte är studenterna utan deras vänner och kompisar som kommer in också. Så möts olika stadsdelar där och så blir det lite brötigt. Vi får bemanna upp hela den här veckan och hela nästa också, säger Ola Skogsberg.

ANNONS

LÄS MER:Här gratulerar Håkan Hellström studenter i videohälsning

LÄS MER:Här springer studenterna ut i Göteborg

LÄS MER:De spelar på Summerburst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS