Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Så påverkas trafiken under EU-toppmötet – område för område

Avstängda gator, indragna hållplatser och tillfälliga totalstopp i trafiken. Under EU-toppmötet kommer delar av Göteborg att stå still. Västtrafik sätter in informatörer vid flera stora knutpunkter i stan.

Som GP tidigare har rapporterat om förväntas kraftiga trafikstörningar i Göteborg med omnejd i samband med EU-toppmötet. Mötet äger rum den 17 november men redan 15 och 16 november kommer trafiken att påverkas kraftigt.  
Göteborgs polischef Erik Nord har tidigare gått ut och varnat för kaos. När GP nådde honom nu var han dock något lugnare. Polisen hade då haft ett möte för att informera räddningstjänst, kollektivtrafik, försvarsmakten, kustbevakningen och andra samverkansparter om hur planeringen inför mötet ser ut.
– Vi ligger helt enligt planeringen och nu väntar vi på genomförandet. Vi har ganska låga hotbilder mot skyddspersoner då vi har vidtagit starka skyddsåtgärder i form av skyddade transporter och avspärrningar. Vi kommer även att göra vårt yttersta för att räddningstjänsten ska kunna komma fram.

LÄS ÄVEN: Volvo uppmanar anställda att stanna hemma under EU-toppmötet

Har gått ut med information

Polisen räknar med stora trafikstörningar, men Erik Nords förhoppning är att många kommer att hålla sig borta från vägarna under berörda dagar. 
– Vi har gått ut med mycket information och den har fått genomslag. I och med att både skolor och företag har bestämt sig för att inte ha full verksamhet minskar trycket. Vår förhoppning är att störningarna därför inte ska bli lika allvarliga. Stockholm gjorde också så här när Obama skulle komma på besök. Det innebar att folk avstod från att ge sig ut i trafiken. Det är det syftet vi har nu också. Det är inget roligt att sitta still i en trafikkö.

Vilka är de mest kritiska tidpunkterna?
– De känsligaste tiderna är fredag morgon mellan klockan sju och tio samt fredag mellan klockan tolv och sex på kvällen. Då ska deltagarna transporteras från Göteborgs centrum till Eriksberg.

Möten och boende på olika platser

Mötet kommer att hållas i Eriksbergshallen medan deltagarna ska bo i Gothia towers. De delar av stan som främst berörs är därför området kring Korsvägen samt området kring Eriksbergshallen. För att förflytta de medverkande mellan Eriksbergshallen och Gothia towers hotell finns fyra potentiella förbindelser; Tingstadstunneln, Götaälvbron, Älvsborgsbron och Angeredsbron. Vilken av dessa vägar som kommer att väljas ska avgöras i sista stund, som GP tidigare skrivit om. När förflyttning sker kommer den valda vägen att stängas av för övrig trafik. 
– Det kan bli aktuellt att alla förbindelserna stängs av samtidigt, säger Erik Nord.

Även trafiken på riksväg 40 och E6:an kommer att påverkas då mötets deltagare ska anlända till Göteborg via dessa vägar.
– Under torsdagen och fredagen kan vi behöva stänga av både riksväg 40 och E6. Det kan vara i norrgående riktning eller södergående eller både och. De kan röra sig om hel avstängning och det kan röra sig om begränsad framkomlighet, säger Erik Nord.

Hållplatser dras in

Mellan onsdag 15 november och fredag 17 november kommer polisen även att spärra av områden både vid Eriksberg och vid Gothia towers. All biltrafik och kollektivtrafik leds runt de avspärrade områdena och den som tar bilen, går eller cyklar får välja alternativa vägar. Ett flertal busshållplatser och Älvsnabbens hållplats kommer att dras in under ovan nämnda dagar. Västtrafik räknar med stora förseningar.
– Kollektivtrafiken kommer att stå still under vissa tider. När delegaterna ska eskorteras till och från Eriksbergshallen och polisen gör tillfälliga avstängningar står all trafik still, det gäller bilar och bussar. Under den tiden får våra resenärer sitta kvar inne i bussen och vänta, säger Lena Johansson kommunikationsstrateg på Västtrafik.

Hur länge kan resenärer räkna med att bli sittande?
– Det kan jag inte svara på. 

Vad har du för tips till de som reser kollektivt de här dagarna?
– Var ute i god tid och håll er uppdaterade. Polisen, Trafikverket och vi kommer att informera via nätet. Trafikradion är också en bra kanal dessa dagar. Vi kommer även att ha informatörer ute på större knutpunkter som till exempel Korsvägen.
De som är i behov av färdtjänst rekommenderas av Göteborgs stad att stanna hemma under 16 och 17 november, om det är möjligt. Det kommer under berörda dagar inte gå att boka resor via färdtjänstens app och resegarantin gäller inte dessa dagar. Västtrafiks förseningsersättning gäller dock som vanligt.

Information kan ändras

För den som ska ge sig ut i trafiken mellan onsdag och fredag nästa vecka är det viktigt att tänka på att all information kan komma att ändras med kort varsel. Vilken tid som trafiken börjar gå som vanligt den 17 november kan inte ges i förväg enligt trafiken.nu. Allt beror på när polisen släpper sina avspärrningar. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.