Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/15

Så påverkades mannen av livet i HA-sfären

Mannen med kopplingar till Hells Angels-sfären dömdes i förra veckan till fängelse i tolv år för att ha skjutit en man i benen med två skott - sedan ska han ha våldtagit det chockade vittnet som han gett narkotika till. Under en rättspsykiatrisk undersökning berättar mannen om händelsen och om hur de tio åren inom Hells Angels påverkat honom.

I fredags förra veckan kom domen mot en man i 35-årsåldern som har kopplingar till Hells Angels i Göteborg.

Mannen döms bland annat för att ha skjutit en man i benet flera gånger. En kvinna såg hur vännen blev skjuten. Direkt därefter ska HA-mannen ha gett narkotika till kvinnan.
– Jag kände att jag var tvungen att göra som han sa. Han hade ju precis skjutit (offret), berättade kvinnan för polisen.

Därefter våldtog han henne.

LÄS MER: Polisen misstänker: Sköt man med flera skott - våldtog sedan chockade vittnet

LÄS MER: Hittades blodig - sköts med flera skott i benen

Paragraf 7-undersökning

Innan domen meddelades genomgick mannen en paragraf 7-undersökning som är en liten rättspsykiatrisk undersökning. I läkarintyget framgår det att mannen inte anses vara allvarligt psykiskt sjuk och att han inte heller led av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten.

Det framgår att mannen var "i ett drogpåverkat, självförvållat tillstånd" när han misstänks ha skjutit en man och sedan ha våldtagit det chockade vittnet.

Vid undersökningen sa han att när han vaknade upp den 27 november så var det okända människor i hans lägenhet. Hans flickvän ska då ha "indikerat att det förelåg fara" och han uppfattade situationen som hotfull - "att det fanns en fälla men att han överlistat situationen och sköt reflexmässigt målsägande i benet i nödvärn" - men samtidigt säger han att han kan ha missuppfattat situationen "på grund av hans regelmässiga garderade hållning" för sin "överlevnad".

LÄS MER: Polisen misstänker: Hon våldtogs av HA-man: "Döda mig inte" 

LÄS OCKSÅ: Sköt man i benet och våldtog hans vän - döms

Gick ur HA när dottern föddes

Denna "garderade hållning" ska han ha utvecklat under åren inom gängmiljön, det vill säga under sina år inom en undergruppering i Hells Angels.

I yttrandet framgår det att mannen haft en högt uppsatt position i en "gruppering inom den organiserade brottsligheten", under cirka tio år. Men när dottern föddes för några år sedan ska han ha valt att gå ur klubben.

Men läkaren skrev i yttrandet att mannen "uppvisade ingen överdriven misstänksamhet eller vanföreställningar av paranoid karaktär".

Under utredningen ska HA-mannen också ha berättat att han utsattes för en grov misshandel förra året. Efter detta har han lidit av "sömnstörning, panikångest, beskrev ett ständigt stresspåslag och behov av att dra sig undan och menade att han ofta tänkte på den misshandel han blivit utsatt för".

Mannen förekommer tidigare under flera avsnitt i polisens belastningsregister och har dömts till flera fängelsestraff. Det rör sig bland annat om narkotikabrott, misshandel, stöld och vapenbrott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.